Connect with us

Islam

Veza između namaza i zahvalnosti

Objavljeno

-

Nakon što mu je obećan Kevser, Poslaniku, s.a.v.s., je rečeno da klanja. O čemu se radi? Prvo, učenjaci poput imama el-Kurtubija spominju 16 različitih stavova na ono na šta se Kevser odnosi. To bi mogla biti rijeka u Džennetu, izvor svježe vode za njegov ummet, ili nešto drugo jednako nevjerovatno.

Sada, kada neko dobije dar automatski se osjeća zahvalno i želi zahvaliti darovatelju. Allah je darovatelj ovog dara, i logičan odgovor bi bio zahvaliti Mu se. Međutim, ajet mu govori da klanja, a ne da se zahvaljuje. Allah nije kazao: “Zahvali se Gospodaru svome”, već ““Pa klanjaj se Gospodaru svome”. Ovo nas uči da je dio zahvale Allahu korištenje naših sposobnosti da Mu bolje ibadetimo i da pokažemo Mu poštovanje kroz pokornost i privrženost. Namaz je stoga alatka zahvale za bezbrojne blagodati koje nam je Allah podario. Ukratko, zahvalnost i osjećaj da niste vrijedni bi vas trebali inspirisati da klanjate, produžite taj namaz i više se u njemu fokusirate.

Također, može se reći da zamjenom zahvalnosti za namaz, Allah nas uči da oni koji odbiju da klanjaju zapravo odbijaju da Mu se zahvale za bezbrojne blagodati koje im je On dao u životu. To je sada nešto i o čemu trebate razmišljati sljedeći putu kada pomislite da preskočite neki namaz.

Molim Allaha da primi naše namaze i podari nam uputu u njegovom uspostavljanju.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply