Connect with us

Islam

Kako je jedna majka probudila sina na sabah-namaz

Objavljeno

-

Jutros na sabah-namazu moj najstariji sin je bio previše umoran. Njegov raspored spavanja je cijele sedmice bio poremećen pa je zaista želio da ostane u krevetu i spava.

Kada je ustao iz kreveta, pao mi je u naručje jer bio umoran i hladan. Onda me je pitao da li može kasnije klanjati (naklanjati).

Čvrsto sam ga zagrlila, ugrijala ga najbolje što sam mogla i onda mu rekla da će namasko vrijeme do tada proći i da treba klanjati sada kada je ustao. A da se može vratiti u krevet i nastaviti spavanje onda kada klanja. Naravno, složio se sa mnom, ali nevoljno.

Još je bio mrak kada sam ga otpratila do kupatila. Zbog njegovog ugođaja nisam upalila svjetlo u kupatilu, već sam umjesto toga upalila svjetlo na mobilnom telefonu. Nekoliko minuta ranije uzela sam abdest pa sam znala da će iz cijevi poteći topla voda i uvjeravala sam ga u to. Uzeo je abdest, a kada je izašao pripremila sam mu veliku mekanu odjeću. Omotao je čvrsto oko sebe. Zgrabila sam iz ormara kapu koju mi je svekrva isplela i stavila sam mu je na glavu.

Bilo mu je ugodno i toplo, odjednom je bio jako smiješan, nije mogao vidjeti sebe, ali sama pomisao kako izgleda izmamila mu je osmijeh. Rekao je da je moj blizanac i onda je odlučio da će probuditi svog babu na namaz… kao što sam to ja učinila. Promijenio je boju svog glasa da bi zvučao poput mene i probudio ga.

Kada sam mu rekla da dođe i klanja sunnete sa mnom, rekao je s velikim osmijehom na licu: “Mama, sada sam potpuno budan i želim da tako ostane”.

Klanjali smo sunnet i imamila sam u namazu. Učila sam dvije sure, el-Ma’un i en-Nas, a kada smo završili s namazom, pojasnila sam mu obje sure.

Za prvu suru sam mu objasnila kako Allah, s.v.t., u njoj upozorava one koji su nemarni prema svome namazu, a u drugoj suri sam mu objasnila kako šejtan šapuće našim srcima i kako moramo tražiti zaštitu od njegovog šaputanja.

Nakon toga sam mu objasnila koncept džihada protiv nefsa i rekla sam mu da se njegov nefs borio kada me je pitao da naklanja namaz, čak iako je bio budan, i da je šejtan tu misao stavio u njegovu glavu. Također, rekla sam da sam lagano mogla poslušati svoje srce majke i reći mu da se vrati da spava, ali da bi to bilo neodgovorno s moje strane.

Moj zadatak je da mu pomognem da ojača svoj nefs i pomognem mu kada šejtan pokušava da ga napadne, da mu ne dozvolim pristup i da izgubi bitku, da svaki put njegov nefs stvara loše navike kada ima ovakve misli i da onda šejtan pobjeđuje.

Naposljetku, sam mu rekla da, elhamdulillah, čak iako je isprva bio nevoljan da to učini, pobijedio je svoj nefs i klanjao i da treba zbog toga biti ponosan na sebe. I, elhamdulillah, dobro se proveo, što nije bilo uopće u planu, već Allahova blagodat u svemu tome.

Roditelji, u godinama kada nastojimo da svoju djecu naviknemo na obavljanje namaza, moramo biti čvrsti, ali i saosjećajni. Moramo pokušati da taj proces olakšamo našoj djeci i moramo biti uz njih u teškim vremenima, a ne samo da im naredimo i očekujemo da se povinuju.

Ako uspijemo preokrenuti svaku negativnu asocijaciju na namaz, svaku neugodnost, svaki trenutak umora i poteškoće u pozitivnost, onda ćemo im neizmjerno dugoročno pomoći.

Ako se vaša djeca žale da im je bilo koji dio namaza pretežak, previše neugodan, itd., nemojte se zbog toga ljutiti i reći im da prihvate da je tako i da budu čvrsti. Shvatite ono što se dešava, njihov iman je pod napadom! Borite se protiv šejtana, a ne njih! Uništite načine na koje ih šejtan napada. Budite tu za svoju djecu ako morate, podignite ih, neka osjete vaše prisustvo, čuju vaše uvjeravanje i čuju kako ih bodrite ljubaznim i nježnim riječima.

Neka namaz bude zajednički trud, klanjajte s njima i neka bude lijep i ugodan doživljaj koji će poželjeti da rade, a ne samo ‘obaveza’ koju moraju ispuniti. I, molim vas, kada su u dobi od 7 i 10 godina i uspostavljaju svoj namaz, nemojte ih ostavljati da se sami brinu za sebe.

Budite s njima. Vremenom će postati potpuno neovisni od vas i nećete ih morati podsjećati, ali do tada, radite to i uživajte u tome. Njihova ljubav prema vama će rasti, a što je još važnije, oni će ta divna osjećanja povezivati s namazom i njihovim Gospodarom, inšaAllah.

Molim Allaha, s.v.t., da nas uputi kao i našu djecu i sačuva nas od svega što se može ispriječiti između nas i namaza, amin!

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply