Connect with us

Islam

Vjernik treba biti dostojanstven, staložen i pribran

Objavljeno

-

Vjernik treba biti dostojanstven, staložen i pribran, te ne smije nasjesti na razne provokacije kojima će biti izložen, niti ga smiju uznemiriti razne sumnje i smutnje na koje će nailaziti. Njegovo srce treba da bude poput besprijekorno čistog ogledala na kojem se sve te provokacije, sumnje i smutnje ogledaju, ali one na njega ne ostavljaju nikakav trag. On ne smije biti poput spužve koja će upijati sve provokacije i smutnje, a koje će zatim iz njega procuriti, pa ćeš ga vidjeti utučenog i prevrtljivog.

Rekao je Uzvišeni Allah: “A robovi Milostivoga su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove, odgovaraju: ‘Mir vama!’” (El-Furkan, 63)

Jedno od svojstava robova Milostivog jeste da oni po zemlji hode dostojanstveno i mirno, ne ohole se i nisu nadmeni, upravo onako kako im je to Uzvišeni Allah naredio: “Ne hodi po zemlji nadmeno…” (El-Isra, 37). Dakle, oni su staloženi i pribrani, nisu uobraženi, drski niti obijesni. Međutim, to nikako ne znači da trebaju izgledati umrtvljeno i iscrpljeno poput bolesnika, jer najbolji od svih Ademovih sinova, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, kada je hodao, hodao je žustro pa je izgledalo kao da silazi niz brdo, kao da se zemlja pred njim smotala.

Zatim je Uzvišeni Allah spomenuo još jedno svojstvo Svojih iskrenih robova, a to je da oni ne pridaju mnogo pažnje provokacijama i uvredama koje im upućuju neznalice, niti im na te prostote uzvraćaju istom mjerom. Oni opraštaju i ne govore ružne riječi, jer je i Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, neznanje neznalica samo povećavalo blagost.

Od Aiše, radijallahu anha, prenosi se da je rekla: “Nikada Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nisam vidjela da se grohotom nasmijao, niti bi mu se ikada prilikom smijeha ukazale desni. On bi se samo osmjehivao.” Muttefekun alejhi.
Dokumentacija hadisa

Bilježe ga Buhari, Fethul-Bari, 10/504, i Muslim, 899 i 16.

Manje poznata značenja

grohotom nasmijao – snažno i nekontrolirano.

Propisi, pouke i poruke

– Kada bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nečim bio zadovoljan ili kada bi ga nešto prijatno iznenadilo, on bi se samo osmjehnuo.

– Grohotno smijanje, uz povisivanje tona i zagrcnutost, nije svojstvo dobrih i pobožnih Allahovih robova, jer ono umrtvljuje srce.
_____________

Iz knjige “Radost pogleda” komentar djela “Rijadus-salihin”
Autor: Selim b. ‘Id el-Hilali
Preveo: Amir Durmić
Redaktura: Abdulvaris Ribo
Šerijatska recenzija: dr. Safet Kuduzović

(Mimber.ba)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply