Connect with us

Kosovo

Komemoraciji u Potočarima prisustvovala i državna delegacija Kosova

Objavljeno

-

Obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici danas u Potočarima prisustvovala je i državna delegacija Kosova, koju je predvodila zamjenica premijera Emilija Redžepi, inače predsjednica bošnjačke partije Nova demokratska stranka.

U kosovskoj delegaciji su bili i ministar odbrane Armend Meha i ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasniqi.

Ministar Meha je objavio putem društvenih mreža da su na zvanični poziv organizatora, državni predstavnici Republike Kosovo danas bili u Memorijalnom centru genocida u Srebrenici, u Potočarima.

“Neka naše molitve budu blagoslov od Boga za duše nevinih ljudi i dječaka Srebrenice! Na tlu sa njihovim kostima i pepelom raste i uvijek cvjeta simbolično cvijeće sa bijelim laticama! Neka se njihov miris širi po cijelom svijetu s nadom u pobjedu pravde i istine za Srebrenicu”, napisao je ministar Meha na Facebooku.

Meha je napisao da se nada u pobjedu pravde i istine za masakre počinjene na Kosovu, kao što su Velika Kruša, Meja, Izbica, Prekaze, Likošane, Ćirezi i mnogi drugi, kao i za maskre tokom cijelog jednog stoljeća, te da svijet ne sme da šuti, jer “TIŠINA je drugo ubistvo Srebrenice i stotina hiljada nevinih Albanaca”.

“Ljudska savjest je još uvek i mora biti jaka, jer nevolja majki žrtava nikada ne prestaje, a duše žrtava ne smiruju se bez pobjede pravde i istine. Samo krivičnim gonjenjem svih srpskih počinilaca ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti može se spriječiti buduće krvoproliće”, naveo je ministar Meha.

Poručio je da “moramo raditi na miru, jer to dugujemo budućim generacijama”.

Predhodno su predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu i premijer Kosova Albin Kurti odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, poručivši da niko bolje od Kosova ne poznaje bol Srebrenice.

Kosovska predsednica je na svom Facebook profilu napisala da se svijet danas na prisjeća 26. godišnjice neviđenog varvarstva genocidnih snaga srpskog Miloševićevog režima. Poručila je da takva varvarska djela moraju dobiti presudu pravosuđa, ali i historije.

Ona je istakla da niko ne poznaje bol Srebrenice bolje od Kosova, te je navela da su Rečak, Meja, Poklek, Prekazi, kao i mnogi drugi masakri u različitim dijelovima Kosova, dIO istog bola i istog iskustva.

PredsJednica je podsetila da je Skupština Republike Kosovo usvojila prije nekoliko dana Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

​​​​​​​Premijer Kurti je, takođe, podsetio da je pre nekoliko dana, Skupština Kosova usvojila rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i poziva vlada Kosova da oda počast žrtvama i uspomenu na ovaj datum.

(AA)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply