Connect with us

Kosovo

PS prikupio potpise za izbor novog predsjednika Kosova

Objavljeno

-

Pokret Samoopredeljenje prikupio je potrebne potpise za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Kosova za izbor novog predsjednika.

Za sazivanje sjednice za izbor predsjednika potrebni su potpisi najmanje 40 poslanika. Potom se saziva predsjedništvo Skupštine kako bi se utvrdilo vrijeme održavanja ove sjednice.

Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su obezbeđeni neophodni glasovi i kvorum za izbor predsednika.

“Čekamo sastanak predsjedništva (Skupštine). Vrijeme održavanja sjednice još nije poznato. Očekuje se da bude popodne”, rekla je Redžepi. Vjosa Osmani se na februarskim izborima kandidovala za predsjednicu Kosova na listi Pokreta Samoopredeljenje i dobila preko 300.000 glasova građana.

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku je ranije naveo da će poslanici iz redova te partije učestvovati u izboru novog predsjednika Kosova. On je 30. marta izjavio da takva odluka doneta na Predsjedništvu DSK i izrazio uvjerenje da će svih 15 poslanika iz njegove stranke ispoštovati takvu odluku.

Sa druge strane, vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj su izjavili da neće podržati Vjosu Osmani u izboru za predsjednicu Kosova. Hardinaj je i sam bio kandidat za predsjednika na izborima 14. februara.

Inače, na izborima 14. februara, Pokret Samoopredeljenje je osvojio 58 poslaničkih mjesta, Demokratska partija Kosova ima 19 poslanika a Alijansa za budućnost Kosova je dobila osam poslaničkih mandata.

Srpska lista je osvojila svih deset mjesta rezervisanih za srpsku zajednicu, i još deset mjesta su dobile druge nevećinske zajednice koje žive na Kosovu. Za izbor novog predsjednika potrebno je 80 glasova poslanika, a ukoliko se u prva dva kruga glasanja on ne izabere organizuje se i treći krug u kome predsjednik može biti izabran 61. glasom, ali je svakako potreban kvorum od 80 poslanika.

Kosovo je bez predsednika od 5. novembra 2020. godine kada je Hašim Tači podneo ostavku na tu poziciju jer su Specijalizovana veća protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Istog dana je Vjosa Osmani, kao predsjednica Skupštine Kosova, preuzela funkciju vršiteljke dužnosti predsjednice Kosova koju je potom 22. marta predala novom predsjedniku kosovskog Parlamenta, Gljauku Konjufci.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply