Connect with us

Kosovo

U Račanu održan okrugli sto “Decentralizacija 2024”

Objavljeno

-

U petak, 24. juna, u restoranu “FuadAs” u Rečanu održan je okrugli sto “Decentralizacija 2024”, saopštila je Info služba Naše inicijative.

Na okrugli sto bile su pozvane sve političke opcije među Bošnjacima Kosova, ukupno 9 subjekata i Naša inicijativa kao organizator.

Pored organizatora Naše inicijative, skupu su se odazvala još tri subjekta: Socijaldemokratska unija (SDU), Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić (UZ-AH) i Pokret za Župu i dijasporu (ŽUPSKA).

Moderator okruglog stola bio je Almedin Fejza, ovlašćeni predstavnik NVO “Sofra” i predstavnik bošnjačke zajednice u Konsultativnom vijeću za zajednice (KVZ) pri Uredu Predsjednika Republike Kosova u prvom mandatu.

Sastanak je prošao u konstruktivnoj atmosferi. Zaključeno je i odlučeno da se borba za decentralizaciju intenzivira.

Načelno je postignut dogovor da svaka strana doprinese onoliko koliko je u mogućnosti, te da se formira radna grupa koja će podijeliti zadatke.

Izraženo je zadovoljstvo kada je u pitanju ozbiljnost UZ-AH, Župske, SDU-a i Naše. Svaka delegacija iznela je svoje mišljenje, svoja dosadašnja iskustva, ali i svoje prijedloge u kom smjeru bi borba za opštine u budućnosti trebala da ide.

“Sastanak je imao uspješan ishod te se grupa “Decentralizacija 2024” povećala i u proširenim kapacitetima će nastaviti ovu započetu bitku”, navodi se u saopštenju.

Organizatori okruglog stola zahvalili su političkim subjektima što su prepoznali bitnost dolaska na okrugli sto i samim tim shvatili važnost pitanja decentralizacije.
Političkim subjektima koji se nisu odazvali poručili su da su im vrata još uvijek otvorena ukoliko odluče da rade u korist naroda, za opšte nacionalne interese poput pitanja decentralizacije.

Naša inicijativa napominje da se akcije oko decentralizacije, uprkos svemu, nastavljaju, a o svim daljim koracima, blagovremeno će obavještavati javnost i partnere.