Connect with us

Kosovo

Za šest godina “sumnjivi veterani” OVK koštali budžet Kosova 300 miliona evra

Objavljeno

-

Slučaj lažnih veterana OVK vraćen je na ponovno suđenje u aprilu, ali novo ročište još nije zakazano. U žalbi je odlučeno da se predmet zloupotrebe sa spiskovima veterana OVK vrati na ponovno suđenje, nakon što je Osnovni sud u Prištini 19. januara 2021. godine doneo oslobađajuću presudu protiv optuženih koji su u ovom slučaju osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja.

Od 2015. godine za penzije 19.500 veterana OVK za koje se sumnja da su nezakoniti korisnici, potrošeno je gotovo 300 miliona evra. Na godišnjem nivou, iz budžeta se na ta primanja izdvaja više od 39 miliona evra, pošto dobijaju mjesečno 170 evra.

“Žalba Specijalnog tužilaštva Kosova se usvaja kao osnovana, dok se presuda Osnovnog suda u Prištini, Odjeljenja za teška krivična dela, od 16. aprila 2021. godine, poništava i predmet vraća na ponovno suđenje i odlučivanje. Specijalno tužilaštvo Kosova tvrdi da je prvostepeni sud pogrešno utvrdio nepotpuno činjenično stanje, uprkos činjenici da je obezbjeđeno i sprovedeno dovoljno dokaza koji bi pravilno dokazali da se u radnjama optuženih ispoljavaju elementi krivičnog djela”, navodi se u pritužbi Specijalnog tužilaštva.

Po povratku na ponovljeno suđenje, smjenjena je sudija Nuše Kuka-Mekaja i određen je Gazmend Bahtiri.

“Predmet je vraćen na ponovno suđenje. Predmet je dodjeljen sudiji Odjeljenja za teške zločine ovog suda Gazmendu Bahtiriju. Prvo ročište za reviziju još nije zakazano”, naveli su u sudu.

Sud nije naznačio da li će ovaj slučaj biti prioritetno tretiran i da li će se saslušati audio snimci, na kojima se, prema optužnici, čuju optuženi kako govore o naduvavanju liste, koji nisu objavljeni na prethodnim ročištima.

Audio snimci su predstavljeni i u optužnici, gdje se jasno čuje da su članovi Komisije za proveru boračkog statusa govorili o “naduvanim” spiskovima veterana. Od 54 stranice optužnice, pet stranica je sa transkriptima razgovora članova ove komisije. Ideja o čišćenju spiskova oko 50.000 veterana vratila se u javnu raspravu, nakon što je Vlada uputila Skupštini Nacrt zakona o povećanju minimalne zarade, kojim se ne povećavaju penzije za veterane.

Ministarka pravde Aljbulena Hadžiu je u objavi na Instagramu rekla da bi spisak veterana OVK trebalo da bude očišćen ako se sami ne povuku.

“Biće provere boračkih spiskova. Ko je makar i minut nosio uniformu OVK zaslužuje poštovanje i podršku države, ali ne oni koji nisu bili u ratu. Ako se ne povuku, treba ih ukloniti sa liste, jer je to veliki gubitak prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, istakla je Hadžiu.

Ali ni Hadžiu ni njeno osoblje nisu odgovorili da li planiraju da brišu listu veterana.

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je prije nekoliko dana čišćenje ove liste.

“Ima mnogo boraca kojima su potrebna radna mjesta, ali za oslobodilački rat mora da postoji meritorna i materijalna ocena, ali ne smjemo zavaravati ni sebe ni buduće generacije naduvanim brojkama koje su skoro utrostručene. Kada budemo imali istinu kao polaznu tačku, onda ćemo imati pravu procenu”, rekao je on.

Protiv njihovog izbacivanja kao kategorije iz Zakona o platama, veterani su dva puta protestovali, čak su i prošle nedelje ostali više od šest sati u dvorištu Skupštine Kosova.

Specijalno tužilaštvo je u septembru 2018. podiglo optužnicu protiv članova Komisije za verifikaciju statusa veterana, kojom su predsedavali bivši premijer Agim Čeku i Nuredin Ljuštaku, Škumbin Demaljiaj, Rustem Beriša i još osam drugih.

Zbog pretnji za ovu optužnicu, bivši tužilac slučaja Eljez Bljakaj podneo je ostavku u avgustu 2018. godine.

(Koha, Kosovo online)