Connect with us

Kosovo

Analitičari: Tokom predsedavanja Češke EU može doći do pomaka po pitanju vizne liberalizacije

Objavljeno

-

Poznavaoci međunarodnih prilika imaju različita mišljenja o mogućnosti da se do kraja godine donese odluka o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, ali se slažu da u procesu liberalizacije, koji je dugotrajan i politizovan, može da dođe do pozitivnih pomaka, s obzirom na geopolitička dešavanja koja su u toku u Evropi, prenosi Zeri.

Iako su bila povećana očekivanja u pogledu mogućnosti donošenja odluke ili čak pokretanja vizne liberalizacije za Kosovo, Samit Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana, koji je održan 22. i 23. juna, završen je bez konkretnih rezultata za Kosovo.

Opet, najveći skeptik u pogledu ukidanja viznog režima za Kosovare bila je Francuska. Posle ove zemlje, od 1. jula predsedavanje EU preuzima Češka.

Uprkos nedavnim dešavanjima, mogućnost vizne liberalizacije za Kosovo ove godine je dovedena u pitanje.

Stručnjak za međunarodne odnose Škiprim Pulja kaže da bi tokom predsedavanja Češke EU moglo da dođe do napretka po pitanju liberalizacije viznog režima.

“Češka je veoma naklonjena prema Kosovu i može da, na dva samita koja će biti održana, unapredi stav da napravi liberalizaciju viznog režima i omogući našim građanima slobodno kretanje u šengenskom prostoru. Imajući u vidu geopolitičke okolnosti, posle rata između Rusije i Ukrajine može doći do nekog guranja, čak bih rekao možda i emotivnog, da se Evropska unija sjeti i napravi politički zaokret oko odluke o liberalizaciji za nas, i druga pitanja prema Balkanu”, rekao je on.

Pulja je istakao da je Evropska unija trenutno u “ratu” sama sa sobom i da je neozbiljna po pitanju Zapadnog Balkana.

Doktor međunarodnih odnosa Gurakuc Kuci rekao je da je vizna liberalizacija za Kosovo godinama političko pitanje.

“Nije problem ko tu ima front, jer se odluke unutar Evropske unije donose jednoglasno. Svi treba da budu za jedno i treba da se donese odluka. U našem slučaju, neke zemlje nisu za ovo pitanje, a nije Češka ta koja sprečava Kosovo da dobije viznu liberalizaciju. Francuska je ta koja blokira”, istakao je on.

(Zeri, Kosovo online)