Connect with us

Kosovo

Stano: Susret Srbije i Kosova 16. novembra u Briselu

Objavljeno

-

Naredni susret glavnih pregovarača Srbije i Kosova biće održan u utorak, 16. novembra, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE), Peter Stano, portparol Evropske unije.

“Oni će se okupiti u Briselu i nastaviti da razgovaraju o primeni prethodnih sporazuma, otvorenim pitanjima i kako ići dalje”, naveo je Stano.

Petar Petković iz Beograda i Besnik Bislimi (Bisljimi) iz Prištine su se posljednji put sastali u okviru dijaloga krajem septembra kada je postignut dogovor o deeskalaciji na sjeveru nakon tenzija koje su nastale zbog odluke kosovske vlade da uvede mjere reciprociteta za registarske tablice vozila koja ulaze u Kosovo iz Srbije.

U međuvremenu, 21. oktobra održan je prvi sastanak radne grupe koja je formirana kao rezultat dogovora koji je postgnut među stranama, a koja ima mandat da pronađe trajno riješenje za registarske tablice. Radnom grupom predsjedavaju predstavnici EU, a u njoj učestvuju predstavnici Beograda i Prištine.

Ova grupa mora njakasnije nakon šest mjeseci, tj. u aprilu da predlog rešenja predstavi na najvišem nivou, odnosno pred predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem (Aljbin).

Međutim nema naznaka da ċe ubrzo, odnosno prije aprila doći do susreta lidera.

Portparol EU Peter Stano insistira da dijalog nije zastao.

“Fokusirani smo na postizanje rezultata i rešavamo probleme napornim radom. Dijalog nije zastao i nastavlja se svakodnevnim angažovanjima i radom specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka – ne samo sa stranama već i unutar EU, u širem regionu kao i na međunarodnoj sceni”, izjavio je Stano.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply