Connect with us

Kosovo

Sindikat obrazovanja traži povećanje koeficijenata za prosvetne radnike

Objavljeno

-

Sindikalni predstavnici zaposlenih u prosveti tražili su veće koeficijente za nastavnike nego što je to predviđeno u prvom nacrtu Predloga zakona o platama, prenosi Koha.

Javna rasprava o Nacrtu zakona završena je prošle sedmice, a Sindikat je predložio da se koeficijent za nastavnike osnovnih škola sa 5,6, koliko je predložila kosovska vlada, poveća na 6,2, i sa 5,8 na 6,4 za nastavnike srednjih škola.

U slučaju da koeficijent bude u vrednosti od 120 evra, kako je do sada saopšteno, prosvetnim radnicima u osnovnim školama plata bi sa 421 bila povećana na 744 evra, a u srednjim školama sa 460 na 768 evra.

Sindikalci su tražili povećanje koeficijenata za zaposlene na drugim nivoima u prosveti, kao i da zakon stupi na snagu do januara. Tražili su da se zakon usvoji po ubrzanom postupku.

Istraživač Grupe za pravne i političke studije Naser Šamoli, međutim, smatra da ne treba žuriti u donošenju odluka.

“Za Zakon o platama potreban je široki konsenzus, pošto u javnom sektoru ima više od 80.000 zaposlenih, onda je naš stav i preporuka da se ne žuri sa ovim nacrtima zakona, već da se razgovara i uključe strane, jer to olakšava praktičnu primenu zakona”, rekao je Šamoli.

Generalni štrajk u javnom sektoru, koji je trajao više od mjesec dana, prekinut je početkom oktobra, uz zahtjev da se Zakon o platama usvoji i stupi na snagu do januara.

Za razliku od sindikata prosvete, iz Sindikata uprave kažu da su spremni da odlože rok.

“Imamo zahtjev da Zakon što prije stupi na snagu zbog inflacije, ali ja sam dosledno govorio da je bolje da to bude dobar zakon koji može da se odloži još dva-tri mjeseca i koji ispunjava uslove za kategorije na koje utiče, a ne da imamo loš zakon koji može da stupi na snagu i da ga ukine Ustavni sud, ili da stupi na snagu a da ne ispuni zahtjeve i potrebe”, rekao je Ali Sefaj iz Sindikata uprave.

Predlog zakona o platama je bio u javnoj raspravi tri nedjelje i u elektronskom obliku upućeno je više od 30 preporuka.

(Koha, Kosovo online)