Connect with us

Kosovo

Akcija “Brezovica”: Zaplena nelegalno izgrađenih objekata se nastavlja

Objavljeno

-

U akciji “Brezovica” privremeno je zaplenjeno oko 100 objekata izgrađenih na području Nacionalnog parka Šara na Brezovici.

Ovaj park je podeljen na tri zone i prema riječima službenika Osnovnog tužilaštva u Ferizoviću, u prvoj i drugoj zoni gradnja uopšte nije dozvoljena, dok je u trećoj zoni dozvoljeno samo uz posebnu dozvolu koja ne sme da ugrozi okolinu.

Rasim Maloku, tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Ferizoviću, izjavio je da je jučerašnja akcija “Brezovica” nastavak akcije preduzete prije nekoliko mjeseci.

Zatvorene su i zaplenjene 53 vile, a operacija se nastavlja i danas ako vremenski uslovi budu pogodni”, rekao je Maloku.

On je pojasnio da je to područje pod kontrolom i da su svi radovi već zaustavljeni.

“Situacija je dostigla ovaj nivo zbog nemara. Tužilaštvo je moralo da interveniše jer su počinjene velike zloupotrebe”, rekao je Maloku.

“Fenomen zloupotrebe u ovoj oblasti je počeo još od 2013. do 2014. godine. Zabrane rada su donesene 2016. godine, kada su postavljene i trake za zaustavljanje radova”.

On je rekao da je tužilaštvo moralo da interveniše 2019. godine.

“Ali, opet, Inspektorat Ministarstva je ukinuo rješenja o obustavi radova, pa je cijeli slučaj moralo da preuzme tužilaštvo”.

Pitanje nadzora nad gradnjom, prema riječima tužioca Malokua, je posao inspektora na opštinskom i centralnom nivou.

“Upozorenja da se ne gradi sa njihove strane bila su vrlo formalna, a efikasne akcije za zaustavljanje izgradnje nikada nisu preduzete.”

Tužilaštvo je navelo da su upravo zbog nereagovanja inspektora pokrenute istrage i protiv opštine Štrpce i protiv Ministarstva životne sredine.

Maloku je za RTK rekao da će se istrage nastaviti.

„Svi će se pojaviti pred sudom“, rekao je tužilac Maloku.

“Nacionalni park je podijeljen na tri područja. U prva dva je gradnja strogo zabranjena. Ali na ovom području, zbog koruptivnih radnji i nedostatka nadzora od strane inspektorata Ministarstva životne sredine, napravljeno je oko 100 objekata, uključujući i motel, koji je oduzet.

Tužilac Maloku je rekao da će zaplene biti nastavljene u drugom, a zatim u trećem području.

U okviru slučaja “Brezovica” Kosovska policija je do sada uhapsila više od 30 osoba, a privrednici i službena lica su pod istragom za krivična dela “zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja”, “primanje mita”, “davanje mita”…

“Podignuta je optužnica protiv 11 okrivljenih, od kojih su tri službena lica i osam investitora na području Nacionalnog parka Šara u Brezovici. Pod istragom je 70 optuženih, podeljenih u dva predmeta”, rekao je Maljoku.

Uhapšeni u ovom slučaju su iz Prištine, Ferizovića, Đeneral Jankovića i drugih opština širom Kosova.