Connect with us

Kosovo

Balje: Lično nisam spremna da podržim LGBT zajednicu

Objavljeno

-

Predsjednica Komisije za ljudska prava Duda Balje izjavila je danas na sastanku Komisije za ljudska prava i ravnopravnost polova, kojoj je prisustvovao i ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot, da nije spremna da pruži podršku LGBT zajednici, prenosi Ljajmi.

Kako je naglasila, govori u svoje lično ime, a ne u ime Komisije.

“Morate da shvatite da smo mala država, svi poslanici imaju svoju tradiciju, svoju kulturu i mislim da možda još nismo spremni da uradimo tako nešto u ovom trenutku. Ja sam lično, kao predsjednica, bila protiv Građanskog zakonika, čak i sada imam takvo mišljenje. Nisam još spremna, govorim u svoje lično ime, ne u ime komisije, nisam još spremna za ove stvari koje ne razumem u potpunosti niti podržavam”, rekla je ona.

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje, Ljabinote Demi Murezi, rekla je da nije saglasna sa delom Građanskog zakonika koji se odnosi na stvaranje porodice i o pravima članova LGBT zajednice da usvoje djecu.

“Potrebno je razjašnjenje šta znači ‘registrovana građanska zajednica’. Kada je u pitanju porodica, veoma sam uzdržana, ali ne zato što treba da imamo mržnju prema tim ljudima. To su moje rezerve po ovom pitanju i ništa drugo”, rekla je ona.

Međutim, poslanica Demokratske partije Кosova Arijana Musljiu Šoši smatra da poslanici treba da štite vrednosti svih, bez obzira na njihova uvjerenja.

Nacrt novog Građanskog zakonika, koji je, između ostalog, trebalo da otvori put za regulisanje “građanske zajednice” između osoba istog pola na Kosovu u martu ove godine nije dobio podršku u Skupštini.

Ambasador Abot je u razgovoru sa poslanicima koji su u Komisiji poručio da treba da misle o društvu bez obzira na svoja lična uverenja i da ne moraju da mjenjaju svoje lične stavove.

(Lajmi, Kosovo online)