Connect with us

Kosovo

Rifat Ljatifi u pismu ostavke: Zdravstveni sistem na Kosovu gori nego što se mislilo

Objavljeno

-

Rifat Ljatifi je u četvrtak podneo ostavku na mjesto ministra zdravlja. On je premijeru Albinu Kurtiju podneo ostavku, u pismu u kome je, između ostalog, naveo sve nedostatke i probleme u zdravstvenom sistemu koje je uočio. Kako je naveo, zdravstveni sistem na Kosovu je gori nego što se mislilo, prenosi Ljajmi.

U dokumentu koji je predao Kurtiju, Ljatifi je naveo sve identifikovane nepravilnosti u zdravstvenom sistemu, ali i unutar Ministarstva zdravlja.

“Nedostatak osnovne strategije za kratkoročni, srednjoročni i dugoročni razvoj, kao i nedostatak kapitalnih projekata i bolničke infrastrukture, kao i gubitak poverenja donatora. Uništenje sistema postdiplomatskog obrazovanja”, navodi se u pismu.

On je naveo velike nedostatke u izradi zakonskih akata za sektor u skoro posljednjih šest godina, kao i potpuni nedostatak menadžerskih veština i liderstva SHSKUK-a, što onemogućava razvoj ove institucije.

Lajtifi je, između ostalog, naveo i duboko nepoverenje javnosti u javni zdravstveni sistem Kosova, zbog nedostatka stručnosti, profesionalizma, lošeg upravljanja i velike korupcije prisutne u svakoj karici ovog sistema.

Takođe, dodao je da je nedostatak administrativnog profesionalizma u Ministarstvu zdravlja slojevit tokom godina, što je rezultiralo velikim lošim upravljanjem i arhaičnim procedurama osmišljenim da ometaju razvoj zdravstva Kosova i diktatorskim upravljanjem administracijom koje je stvorilo toksičnu atmosferu.

(Lajmi, Kosovo online)