Connect with us

Kosovo

Austrijski ministar inostranih poslova: Liberalizacija viza za Kosovo blizu

Objavljeno

-

Ministar inostranih poslova Austrije, Alexander Schallenberg, nakon sastanka koji je danas imao u Beču, sa ministricoom inostranih poslova i dijaspore Kosova, Donikom Gërvalla, na konferenciji za novinare, izrazio je optimizam da će se liberalizacija viza za građane Kosova desiti uskoro.

Šalenberg je rekao da je Austrija podržavala Kosovo sve vrijeme, čak i prije rata na Kosovu, kada je diktator Slobodan Milošević ugnjetavao Kosovo.

“Potrebna nam je i vaša saradnja i vjerujem da smo na dobrom putu. Od 24. februara naš svijet se promijenio, nakon početka rata u Ukrajini, a njegove posljedice se osjećaju i na Balkanu. Zadovoljni smo što je Kosovo vrlo brzo zauzelo stav po ovom pitanju. Svi znamo da moramo biti oprezni”, rekao je Šalenberg, prenosi RTKlive.

Prema njegovim riječima, sada je vrijeme za donošenje važnih odluka za Balkan.

“Brisel razgovara o statusu zemlje kandidata sa Bosnom i Hercegovinom i liberalizaciji viznog režima za Kosovo. Neshvatljivo je zašto je proces vizne liberalizacije za Kosovo trajao toliko dugo. Sve balkanske zemlje pripadaju EU. Nadam se da će za kratko vrijeme doći do liberalizacije viza za Kosovo“, rekao je Šalenberg na konferenciji za novinare zajedno sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donikom Gërvalla.

On je pomenuo i normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Nada se da će biti pronađen kompromis.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova, Donika Gervala, zahvalila je Austriji na podršci koju je dala i daje Kosovu.

„Preko 90 odsto stanovnika Kosova podržava EU i NATO put, mi smo Evropljani. Austrija je dobrodošla na Kosovo, ja bih vas konkretno pozvala da dođete na Kosovo i tamo investirate”, rekla je ona.

Gërvalla je rekala da Srbija u raznim slučajevima nije poštovala suverenitet Republike Kosovo.

“Tokom ljeta bilo je pokušaja da nastavimo da regulišemo odnose i da se dogovorimo sa Srbijom, ali to nije uspjelo”, naglasila je ona.

Prema njenim riječima Srbija je uputila pretnje Kosovu.

„Srbija je svoju vojsku približila granici. Ruski ambasador je takođe bio na granici, ova situacija je prevaziđena uz pomoć NATO-a”, naglasila je ona.

Šefica kosovske diplomatije je rekala da se u dijalogu ne treba fokus stavljati samo na mala pitanja.

„Moramo znati zašto vodimo dijalog. Za nas i naše partnere kao što su SAD, Njemačka itd., jasno je da je cilj obostrano priznanje“, rekao je Gërvalla.

(RTKlive)