Connect with us

Kosovo

Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju u fazi finalizacije

Objavljeno

-

Građani Kosova su među jedinima u regionu koji nemaju zdravstveno osiguranje. U Ministarstvu zdravlja kažu da je na osnovu Vladinog zakonodavnog programa za 2022. godinu sačinjen nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju čiji se završetak očekuje. Dok iz Udruženja pacijenata kažu da bez zdravstvenog osiguranja ne mogu očekivati ​​zdravstvenu reformu, a sve druge promjene koje se naprave su samo kozmetičke promjene.

Kosovo je jedna od rijetkih zemalja koja nema zdravstveno osiguranje. Građani Kosova već nekoliko godina i dalje očekuju od vlade da im obezbedi zdravstveno osiguranje.

Ministarstvo zdravlja je, u pisanom odgovoru za Radio Kosova, saopštilo da je nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju u fazi finalizacije i da će nakon konsultacija sa spoljnim stručnjakom biti prosleđen na javnu raspravu u skladu sa procedurama.

Ministarstvo zdravlja, na osnovu Programa Vlade za 2022. godinu, izradilo je Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju. Službenik odgovoran za izradu i finalizaciju rekao je da nacrta ovog zakona u procesu finalizacije i konsultacija sa spoljnim ekspertom u vezi sa sadržajem ovog nacrta zakona, prema preporukama ministra. Nakon okončanja svih administrativnih procedura, nacrt ovog nacrta zakona biće upućen na javne konsultacije u skladu sa procedurama.

Besim Kodra, iz Udruženja za prava pacijenata na Kosovu, rekao je da zdravstveno osiguranje utiče na kvalitet zdravstvenih usluga. Ali, prema Kodrinim riječima, samo institucije koje imaju uticaj na zdravstveni sistem mogu pokrenuti procese u pogledu zdravstvenog osiguranja.

„Bez zdravstvenog osiguranja ne možemo očekivati ​​reformu zdravstvenog sistema, svaka druga promjena koja se napravi u zdravstvu je kozmetička. Bez pomoći drugih institucija koje imaju uticaja u zdravstvenom sistemu, bez pomoći vlade koja utiče na zdravstveno osiguranje, jedino Ministarstvo zdravlja ne može da pogura procese napred”, rekao je on.

Za sada, što se tiče zdravstvenog osiguranja, Ministarstvo zdravlja je izradilo samo nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju, koji još nije finalizovan.

(RTKlive)