Connect with us

Kosovo

SAD: Kosovo da pristupi regionalnim inicijativama otvorenog uma

Objavljeno

-

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Prištini saopštila je da podržava napore Zapadnog Balkana u ojačavanju ekonomskih, regionalnih integracija, te je pozvala Vladu Kosova da „otvorenog uma“ pristupi tim naporima.

„Na kraju krajeva, Vlada Kosova mora odlučiti kojim će se inicijativama pridružiti i koje inicijative najbolje podržavaju njene ekonomske vizije. Međutim, ohrabrujemo vladu da pristupi regionalnim naporima za ekonomsku integraciju otvorenog uma i da prihvati rešenja koja donose rezultate za građane Kosova, uz poboljšanje veza sa susjedima“, navodi se u odgovoru glasnogovornika Američke ambasade na Kosovu, koji je komentarisao stav Vlade Kosova da se ne pridruži inizijavi ‘Open Balkan’ (Otvoreni Balkan), ili kako je ranije bila poznata kao mini-šengen.

U ovoj inicijativi inače učestvuju Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija. Inicijativa je predstavljana u Novom Sadu 10. Oktobra 2019, kada su premijer Albanije, Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev potpisali deklaraciju o slobodnom kretanju robe, kapitala, ljudi i usluga.

Na ekonomskom forumu 29 jula, kada je mini-šengen promenio ime, Rama, Vučić i Zaev još jednom su pozvali ostale zemlje regiona da se pridruže inicijativi.

Vlada Kosova predvođena Aljbinom Kurtijem međutim smatra da je inicijativa mini-Šengen „bez vizije“ za region. Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala ocijenila je inicijativu „opasnom idejom“, jer se njome stvara utisak da postoji alternativa evropskim integracijama.

Međutim, Američka ambasada u Prištini smatra da je jača ekonomska i politička integracija „od suštinskog značaja za održivi mir i prosperitet“, što bi ojačalo „postojeće napore Kosova da dovrši reforme potrebne za budući pristup EU“.

„Ohrabrujemo Kosovo da traži mogućnosti za smanjenje trgovinskih barijera, povećanje njegove ekonomske konkurentnosti i izgradnju regionalno integrisane i otporne ekonomije koja pruža rezultate za sve građane Kosova“, dodaje se u odgovoru ambasade.

Inače, priključenje Kosova mini-šengenu predviđeno je i Vašingtonskim sporazumom potpisanog 4. septembra 2020 u Beloj kući.

Ovu inicijativu, osim partije na vlasti pokreta Samoopredeljenja, ne podržavaju ni one u opoziciji.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply