Connect with us

Lokalne

PALA BANDERA Žice dalekovoda usmrtile konja farme Barbula

Objavljeno

-

21. 05. 2021. – Negdje između 9 i 10 sati ujutro pala je bandera i usmrtila konja u vlasništvu farme Barbula iz Restelice, koji je u tom trenutku bio na ispaši sa ostalim konjima i stokom.

Konj je stradao od struje, kada su na njega direktno pale žice dalekovoda. Slučaj se desio stotinjak metara od farme Barbula koja se nalazi između Restelice i Zlipotoka.

Policija Kosova je izašla na lice mjesta i izvršila uviđaj i druge istražne radnje.

Iz farme Barbula užasnuti su ovim događajem, s obzirom da su više puta apelovali na KEDS da su bandere trule i da svakog časa mogu da padnu i da ubiju nekoga.

“Bandera je bila iskrivljena i trula, KEDS je to znao ali ništa nije preduzimao. Više puta smo apelovali na KEDS da postoji velika opasnost. I danas kada se desio ovaj slučaj uopšte se nije oglasio. Ima dosta rizičnih bandera koje prolaze blizu naše farme, svakog trenutka mogu da padnu, stalno smo u opasnosti”, kaže Šernes, jedan od sinova braće Balje, vlasnika farme Barbula.

Balje kaže da se policija odazvala brzo na njihov poziv i pješke došla do mjesta događaja, slikala je, uzela izjave i javila KEDS-u.

Bandera je zamjenjena oko 15 časova, međutim, prema riječima Šernesa Balje ponovo je postavljena trula bandera.

“Radnici KEDS-a su oko 15h postavili drugu banderu, ali su opet postavili trulu banderu. Kvar je otkolonjen privremeno, ali ne i rizik, bandere su u užasnom stanju”, ističe Balje.

Podjsećamo, dalekovod Dragaš-Restelica je u jako lošem stanju. Bandere su trule, često padaju i izazivaju prekid stuje. Rizik postoji kada je loše vrijeme i ima vetra, ali i kada nema, kao što je danas bio slučaj. Na pojedinim mjestima žice dalekovoda su samo nekoliko centimetara od zemlje, što također predstavlja ogromnu opasnost po život i sigurnost.

Radovi na zamjeni trase i kompletnog dalekovoda Dragaš-Restelica počeli su prošle godine. Postavljeno je desetine betonskih bandera, a prema nekim procjenama i izjavama radovi bi trebaili biti završeni do kraja 2021. godine.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply