Connect with us

Kosovo

Osmani: Ako 20% birača potpiše peticiju, raspisaće se izbori na sjeveru

Objavljeno

on

Kosovo bi moglo da raspiše nove izbore u opštinama na severu Kosova, ako 20 odsto birača potpiše peticiju, rekla je predsednica Vjosa Osmani u intervjuu za Rojters.

Ona je istakla je peticija najdemokratskiji način da se u četri opštine na sjeveru Kosova raspišu vanredni izbori.

„Mislim da je ovo najbolji mehanizam, jer bi smo tako obezbjedili učešće Srba, jer bi zahtjev za početak došao od njih, od građana“, rekla je Osmani.

Nasilni protesti izbili su u četiri sjeverne opštine nakon što su za gradonačelnike izabrani Albanaci koji su izabrani na funkcije uz odziv od samo 3,5%. Srbi, koji čine većinu, bojkotovali su lokalne izbore.

Osmani je navela da bi smena gradonačelnika putem glasačke peticije bila “neka vrsta referenduma” koji bi otvorio put za održavanje ponovnog glasanja za izbor novih gradonačelnika.

Osmani je ocenila da bi ceo proces mogao da se završi za nekoliko mjeseci. Međutim, još uvijek je nepoznanica da li će lokalni srpski birači učestvovati u potpisivanje peticije.

Kako tenzije između Srbije i Kosova tinjaju, NATO je pojačao svoje mirovne snage na severu zemlje, prenosi Rojters.

Ona je rekla da želi da te mirovne trupe ostanu dok Kosovo ne bude primljeno u NATO.

Osmani traži da prije raspisivanja novih lokalnih izbora, Kosovo mora da dobije garancije međunarodne zajednice da se Beograd neće mešati.

(RTK, Reuters)