Connect with us

Kosovo

Bujar Osmani predao Prištini i Beogradu plan za normalizaciju na sjeveru Kosova

Objavljeno

-

Foto: Vocal Europe

Predsjedavajući Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Bujar Osmani izjavio je 6. juna da je njegov predlog za deeskalaciju i normalizaciju sutuacije na sjeveru Kosova predat misijama u Beogradu i Prištini “koje treba da ga komuniciraju i operacionalizuju”.

On je rekao da taj “Plan u devet koraka”, koji je objavio za vikend, “nije plan OEBS, jer ta međunarodna organizacija odluke donosi konsenzusom, nego Republike Sjeverne Makedonije i njega kao predsjedavajućeg OEBS”, prenosi Beta.

“Moja uloga kao predsjedavajućeg OEBS je da ponudim rješenje za deeskalaciju. OEBS je u suštini platforma za dijalog, komunikaciji, za menadžiranje konflikta. Imamo dvije velike operacije, jednu u Prištinu drugu u Beogradu”, rekao je Osmani u intervjuu makedonskoj Televiziji Telma.

Dodao je da je njegov predlog jedan od komplementarnih pokušaja sa drugim međunarodnim organizacijama i telima da se deeskalira i normalizuje situacija (na sjeveru Kosova) i da se strane (Beograd i Priština) “vrate dijalogu koji je postignut u Ohridu”.

“Tako da mi imamo dodatnu obavezu ne samo kako predsjedavajući OEBS, nego i kao zemlja u kojoj je postignut taj dogovor. Vidite da su predložene mjere slične mjerama koje nude ostale međunarodne organizacije. Znači da je međunarodna zajednica ujedinjena a u zahtjevu za vraćanje strana dijalogu i implementiranju obaveza iz bazičnog sporazuma i aneksa, odnosno Ohridskog dogovora”, rekao je Osmani.

Predsjedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je pre dva dana “Plan u devet koraka za deeskalaciju i normalizaciju stanja na sjeveru Kosova”.

Taj plan, kako je saopštilo njegovo ministarstvo, “ima za cilj postizanje trajnog mira i stabilnosti na sjeveru Kosova i povratak kosovskih Srba u institucije i demokratske procese”.

(Radio Slobodna Evropa)