Connect with us

Kosovo

Lajčak i Eskobar predložili Kurtiju rješenje krize na sjeveru Kosova

Objavljeno

-

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se sinoć sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i posebnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, javlja Anadolija.

Specijalni predstavnik Lajčak je nakon sastanka koji je trajao više od dva sata kazao da njihova posjeta ima za cilj da pomognu u pronalaženju rješenja za krizu na sjeveru Kosova, te da je razgovor sa premijerom Kurtijem bio dug, iskren i težak.

Lajčak je istakao da je zajedno sa Eskobarom predložio tri tacke za rješenje krize na sjeveru Kosova.

„Predložili smo tri elementa u tom kontekstu. Prvi, deeskalacija situacije na terenu na sjeveru, drugi, brzi novi izbori na sjeveru i treći, povratak dijalogu i procesu normalizacije. Bio je to dug, iskren i težak sastanak sa premijerom o ovim pitanjima“, naglasio je Lajčak.

Američki izaslanik Eskobar rekao je da među međunarodnim partnerima postoji jedinstvo u zahtjevima koji su kosovskoj strani postavljeni posljednjih dana.

„Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, NATO i svaki prijatelj Kosova postavili su iste identične zahtjeve. Tako da se nadamo da će oni biti saslušani “, rekao je Eskobar.

On je kazao da su SAD najveći pobornici bezbejdnosti, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Eskobar je osudio napad nasilnih srpskih demonstranata na vojnike KFOR-a u Zvečanu.

Lajčak i Eskobar će danas u Prištini nastaviti sastanke, a potom će produžiti za Beograd.

(Agencija Anadolija)