Connect with us

Kosovo

Stano: Platforma za održiva rješenja je dijalog koji vodi EU

Objavljeno

-

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, kao i američki emisar Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar boraviće u Prištini i Beogradu kako bi ponovo potvrdili zahtjeve Brisela i Vašingtona u vezi sa hitnim koracima koji se moraju preduzeti da se smiriti situaciju na severu Kosova potvrdio je portparol Evropske unije Peter Stano.

„Lajčak i Eskobar će prenijeti evropske i američke apele Srbiji i Kosovu da odmah deeskaliraju situaciju i preduzmu korake koji nude trajna rješenja. Dok je platforma za održiva rješenja i traženje održivih rešenja upravo dijalog koji vodi EU“, naveo je Peter Stano.

On je izrazio spremnost Evropske unije da organizuje novi sastanak lidera, ali, kako je rekao, kada se za to steknu uslovi, tj kada se obojica slože. U ovoj fazi, kaže Stano, najvažnija je deeskalacija, i konkretni koraci na terenu.

Mirolav Lajčak i Gabeijel Eskobar boraviće večeras u Prištini, a sutra u Beogradu.

Posjeta dvojice zvaničnika je u cilju deeskalaciju situacije na sjeveru i pošto je formalno EU zatražila od Kosova da hitno obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada; da se održe vanredni izbori za četiri opštine na sjeveru i da se obezbedi učešće Srba na ovim izborima.

Prema riječima Petera Stana, Miroslav Lajčak će nakon ove posete izvestiti šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, kao i zemlje članice Evropske unije koje će odlučiti o narednim koracima.

27 zemalja članica EU navelo je da su spremne da preduzmu mere u slučaju izostanka posvećenosti deeskalaciji situacije na sjeveru i poručile da će nespuštanje tenzija dovesti do negativnih posljedica.

(RTK)