Connect with us

Kosovo

Kurti: Ponudio sam stabilan i siguran izlaz iz krize na sjeveru

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je izjavio da je ponudio “stabilan i siguran“ izlaz iz krize na sjeveru, koju su, prema njegovoj ocijeni, izazvale “nelegalne i paralelne strukture Srbije”.

Naveo je i da je ovakav stav izneo na sastanku sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar) i evropskim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, održanom u Prištini 5. juna.

“Prvo je vladavina prava. Imamo desetine NATO vojnika, pripadnika kosovske policije i novinara koji su bili žrtve neviđene brutalnosti nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa. U Skupštini Kosova pomenuo sam 33 imena, pet ih je u zatvoru, ostali nisu. I sve te zločince, nasilne ekstremiste koji su se tog dana ponašali kao fašistička milicija treba što prije privesti pravdi. Neki od njih su došli iz Srbije na Kosovo. Dakle, prva tačka je vladavina prava“, rekao je Kurti u izjavi medijima.

U opštinama na sjeveru Kosova – Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici – živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo aprilske lokalne izbore i ne priznaje nove albanske gradonačelnike.

Uprkos tome, kosovske vlasti su preuzele opštinske zgrade u tri opštine (Zvečan, Leposavić i Zubin Potok), gdje su do sada funkcionisali i paralelni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije, a koji su za Kosovo nelegalni.

To je dovelo do svakodnevnih protesta lokalnog stanovništva u ovim opštinama.

Kurti je ponovio da se “kriminalne grupe” moraju suočiti sa pravdom za “kriminalna dela koja su počinili, od paljenja automobila do ranjavanja vatrenim oružjem, šok i ručnim bombama”.

“Drugo je da, u skladu sa uklanjanjem ovih grupa i prestankom nasilnih nereda, smanjimo prisustvo policije u opštinskim zgradama u tri opštine na skeveru. Tada bi mogli da se angažujemo procesa održavanja demokratskih izbora, jer smo svesni da je izlaznost na posljednjim bila veoma mala. Dakle, da, novi izbori, vanredni izbori, ali nakon vladavine prava i nakon pripreme terena”, rekao je Kurti.

(Radio Slobodna Evropa)