Connect with us

Kosovo

Nagavci: Za jedan dan za subvencije za knjige prijavilo se 11.800 roditelja, platforma otvorena do kraja septembra

Objavljeno

-

Ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija (MASHTI) Arberie Nagavci izjavila je u petak uveče da se do 19:00 časova na platformu za podnošenje zahtjeva za subvencije udžbenika prijavilo 11.800 roditelja ili zakonskih staratelja. Aplikaciona platforma će, prema njenim riječima, ostati otvorena do kraja septembra.

“Mogućnost za prijavu biće otvorena do kraja septembra, kako nijedan učenik ne bi ostao bez udžbenika”, napisala je Nagavci na Facebooku.

Od opštinskih direkcija za obrazovanje, kako je rekla, zatražili su da se u školama i na njihovim sajtovima objave spiskovi udžbenika, kako bi roditelji imali neophodne informacije o udžbenicima koje treba da kupe svojoj djeci.

“Obaviješteni smo da su nastavnici već počeli da dijele ove liste roditeljima. Takođe, izdavačke kuće objavile su kataloge udžbenika sa odgovarajućim cijenama, a mi smo se obavezali da cijene neće rasti i da količina udžbenika bude dovoljna za broj učenika“, izjavila je ministarka Nagavci.

Obrazovne ustanove će na početku nove školske godine, preko DKA-a, kako je rekla, obavijestiti ministarstvo o eventualnim slučajevima učenika koji možda nisu opremljeni udžbenicima zbog neprimnja sredstava od strane roditelja ili iz nekog drugog razloga”.

“Svi propusti koji se prijave preko DKA ili putem e-maila libri@rks-gov.net će biti tretirani, kao što će biti rešeni svi tehnički ili drugi problemi, i nijedan učenik neće ostati bez naknade za knjige i nastavni pribor” , napisala je Nagavci.

Prijave za subvencije za knjike vrše se preko platforme E-Kosova, na sljedećem linku:
https://ekosova.rks-gov.net/Service/5