Connect with us

Kosovo

Lajčak: Ništa nije tehničko u dijalogu Beograda i Prištine

Objavljeno

-

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas (6. jul) u Briselu da “ništa nije tehničko” u razgovorima o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

“Sve u razgovorima o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je visoko političko, ništa nije tehničko”, naveo je Lajčak na Tviteru.

Specijalni predstavnik EU dodao je da je u utorak razgovarao sa zamjenikom premijera Kosova zaduženim za evropske integracije Besnikom Bisljimijem, koji će u srijedu predvoditi kosovsku delegaciju u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo saopštila je da će se u srijedu u Briselu održati nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, a domaćin sastanka će biti Lajčak.

Delegaciju Srbije će predvoditi direktor te kancelarije Petar Petković, koji je 5. jula rekao da će debatu u Briselu početi pitanjem neformiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu (ZSO).

Biće ovo prva ovogodišnja runda na ekspertskom nivou nakon što je dijalog obnovljen 15. juna prilikom prvog susreta kosovskog premijera Albina Kurtija (Aljbin) i predsjednika Srbije Aleknsadra Vučića.

Evropska strana namjerava da održi još jedan susret sa Vučićem i Kurtijem prije kraja jula.

Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova počeo je u martu 2011. i vodili su ga šefovi pregovaračkih ekipa.

Načelno je zamišljeno da se u procesu razmatraju “praktična pitanja koja će olakšati živote građana”. U oktobru 2012. godine, proces se diže na politički nivo kada se u dijalog uključuju tadašnji premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaci (Hašim Tači).

U aprilu 2013. godine postignut je Briselski sporazum, a većina dogovora iz ovog sporazuma nisu sprovedeni. Kosovska strana okleva da ide dalje sa implementacijom dogovora koja je u njenoj nadležnosti, a koja se tiče formiranja ZSO.

Proces dodatno otežava lobiranje Srbije protiv kosovske nezavisnosti u međunarodnim institucijama, ali i pojedinačno kod stranih država.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply