Connect with us

Kosovo

RSE: Propao pokušaj Brisela za sastanak pregovarača Kosova i Srbije

Objavljeno

-

Glavni pregovarači Beograda i Prištine se nisu sastali u utorak u Briselu, bez obzira na nastojanje evropske strane da organizuje zajednički susret.

Kako je danas preneo Radio slobodna Evropa (RSE), od tog sastanka je zavisilo da li će evropski posrednici organizovati susret kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Lideri su se prošle godine sastali svega u dva navrata, tokom leta.

Pregovarači Petar Petković i Besnik Bisljmi (Bislimi) su se u niz navrata u utorak sastali odvojeno sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Uprkos nastojanjima, Lajčak nije uspeo da okupi dve strane za zajedničkim stolom. Nekoliki puta se u utorak najavljivao zajednički susret ali su se pregovarači vraćali u sedište EU isključivo zbog konsultacija sa evropskom stranom.

To nije prvi put da se Petković i Bisljimi nalaze u Briselu zbog dijaloga ali da ne održe sastanak. Posljednji put su se sastali 8. septembra prošle godine.

Petković je u utorak uveče, posle završetka konsultacija sa Lajčakom, novinarima rekao da je srpska delegacija provela deset sati u zgradi EU.

On je potvrdio da je razgovarao samo sa Lajčakom, jer je, kako je naveo, Bisljimi odbio da razgovara sa srpskom stranom. Bisljimi se nije izjašnjavao o toj tvrdnji, dodaje RSE.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply