Connect with us

Kosovo

Kusari-Ljilja: Neizbježna liberalizacija energetskog tržišta, sedam kompanija sa licencom

Objavljeno

-

Šefica Poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja rekla da je liberalizacija tržišta električne energije neizbježna i da je to obaveza koju je preuzelo Kosovo.

Povodom poziva Evropske komisije da Kosovo liberalizuje maloprodajno tržište električne energije i da potrošačima omogući da izaberu svog snabdjevača, pošto KEDS trenutno drži monopol u tom sektoru, Kusari-Ljilja je navela da su privrednici zahtjevali da se to ne desi 1. aprila, jer bi to izazvalo poskupljenje struje između 30 i 40 odsto.

“Prvi april je bio datum kada bi Kosovo trebalo da pusti na liberalizovano tržište sve kompanije ili srednje potrošače. Tada je bio zahtjev svih privrednih društava da se to ne desi da se cijena poveća za 30-40 odsto”, rekla je ona posle sjednice Predsedništva Skupštine.

Kusari-Ljilja kaže da pitanje liberalizacije tržišta energije ima veze sa pravilima koja važe za energetski sektor i koja su ista za sve zemlje.

“To je neizbježan proces. Moramo da se pripremimo sa svim neophodnim mjerama, uključujući sedam licenciranih kompanija koje su dobile sredstva za život od Regulatorne kancelarije za energetiku”, rekla je Kusari-Ljilja.

(Ekonomia online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply