Connect with us

Kosovo

Kurti: Nema korupcije i zloupotrebe, vjerujem ministarki Hajdari

Objavljeno

-

Nakon hapšenja u Ministarstvu industrije, preduzetništva i trgovine (MINT), reagovao je premijer Kosova Aljbin Kurti rekavši da u njegovoj vladi nema korupcije, te da ima potpuno poverenje u ministarku Rozetu Hajdari i njen rad.

Optužuje opoziciju nazivajući je starom političkom elitom, koja je korumpirana.

“Nema korupcije i zloupotrebe. Imam potpuno povjerenje u ministricu Rozetu Hajdari i njen rad. Nakon rata u Ukrajini, kada je bila globalna kriza, ministarstvo na čijem je čelu otkupilo je rezerve i napunilo skladišta u trenutku kada su sve granice bile zatvorene i gotovo sve zemlje prestale da izvoze, napisao je Kurti na Fejsbuku.

On kaže da je Vlada Kosova odgovorna i poštena, što je donelo nezabeležen ekonomski i demokratski napredak na posleratnom Kosovu.

“Zatekli smo 300.000 eura u državnim rezervama i za dvije godine zaradili 25 miliona eura. Na Kosovo je stiglo 97 odsto vrednosti otkupljene prošle godine, uključujući 99,5 odsto količine pšenice koja se već nalazi u skladištu u našoj zemlji. A za preostali dio, kompanije dobavljači imaju otvorenu obavezu da ispune ugovor, a ako to ne urade, postoje zakonske procedure”, naveo je Kurti.

Kako kaže, njihovo upravljanje je radikalna promena u poređenju sa dvadesetogodišnjom vladavinom na Kosovu. Kao takva ona, kako kaže Kurti, nužno proizvodi i svoje pobednike i gubitnike.

“Dok su dobitnici svi građani zemlje (porodice kroz univerzalne naknade za djecu, trudnice, korisnici socijalne pomoći, mladi, studenti, radnici, penzioneri, nezaposleni, redovni biznisi) gubitnika je malo, ali nije malo organizovanih. Gubitnike možete pronaći u staroj i korumpiranoj političkoj eliti, u sudu i tužilaštvima, u zloupotrebljenim medijima za podršku kriminalu”, navodi Kurti.

Iako su malobrojni, prema njegovim riječima, njihova dobit je višemilionska, pa se ne mogu ne osjećati kao veliki gubitnici.

“Njihovi napori da promijene situaciju u službi su plana vraćanja nekadašnjeg trulog i korumpiranog sistema. U najboljem slučaju pokušavaju nekako sačuvati bogatstvo nakupljeno mržnjom i korupcijom, vještačke i štetne monopole koje su napravili kriminalom i zloupotrebom službene dužnosti. Ali, oni će propasti kako u težnji za povratkom zloupotrebe, tako i u cilju ocrnjivanja onih koji doprinose nepovratu tog perioda”, napisao je premijer Kurti.

Kaže i da “neće uspeti da zastraše sve koji se priključe karavanu progresivnih reformi i sveobuhvatnog razvoja”.

“Njihove klevete i pompezni postupci sve će se manje čuti. Na stotine zvaničnih prijava i krivičnih prijava podnijeto je od strane naših ministarstava za kriminal i korupciju koje smo utvrdili, ali, generalno, to nije impresioniralo državno tužilaštvo. Naše reforme ih neće moći zaustaviti”, kaže premijer Albin Kurti.

(RTK)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply