Connect with us

Kosovo

Sindikat policije traži bolje uslove za policiju

Objavljeno

-

Sindikat policije Kosova traži bolje uslove za policiju.
Zdravstveno osiguranje je uobičajeni zahtjev, takođe, dugo traži da se policajcima isplate naknade za opasnost, kao i dnevnice. Naime, deo kosovske policije je protestovao, nezadovoljan visinom plata za posao koji obavlja.

Nedostatak zdravstvenog osiguranja je problem kojim se Kosovska policija suočava godinama. Takođe, niske plate, neplaćanje opasnosti na radu, neki su od drugih problema za koje traže rješenja. Ovo je u intervjuu za Radio Kosovo rekao Imer Zeqiri, šef Sindikata kosovske policije.

“Od prošle godine obratio sam se sa nekoliko zahtjeva premijeru, ministru unutrašnjih poslova i ministru finansija. Predložio sam alternativno zdravstveno osiguranje dok se ne donese zakon o zdravstvenom osiguranju. Svaki izgubljeni dan bez zdravstvenog osiguranja je nerazuman, osim što je i sramotan”, naglasio je on.

Zeqiri je rekao da je zdravstveno osiguranje neophodno, jer ima 322 službenika koji su umrli na dužnosti, dok više od 500 drugih ima hronične bolesti. Troškovi zdravstvenog osiguranja za godinu dana, prema Zeqirovim riječima, mogu biti i do 5 miliona eura.

„Troškovi za sve pripadnike KP u vrijeme kada smo razgovarali mogli bi da se zbroje sa 4,5 ili 5 miliona za godinu dana, računajući 9.500 pripadnika Kosovske policije. Mislim da ovaj iznos nije problem za državni budžet”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, još jedan problem od primjene Zakona o platama je neisplata opasnosti na radu. Kosovska policija već sedmi mjesec ne uživa ova prava. Zeqiri je takođe rekao da se dnevnice ne isplaćuju svim zaposlenima, dodajući da su ostavke u policiji zabrinjavajuće:

“Imamo preko 2 hiljade 20 ostavki od osnivanja do prošle godine, dok ove godine imamo oko 50 ostavki, najviše zbog nezadovoljstva uslovima. Oštećeni smo ne samo kao KP već i država Kosovo”, rekao je on.

Sindikat policijskih radnika Kosova zatražio je od Vlade i drugih relevantnih institucija da počnu da realizuju svaki njihov zahtjev.

Inače, pripadnici Operativne flote i Odeljenja za operativnu podršku u Kosovskoj policiji protestovali su ove nedjelje, nezadovoljni platama. Glavni zahtjev policajaca koji su protestirali bio je da se vrijednost koeficijenata prilagodi položaju službenika.

(RTK)