Connect with us

Kosovo

Hajdari: Dokumenti do kojih je došla policija su državna tajna

Objavljeno

-

Rozeta Hajdari, ministarka industrije, preduzetništva i trgovine, izjavila je na konferenciji za novinare da je jedan od njenih službenika zadržan u pritvoru do 48 sati. Naglasila je da su uloženi veliki napori u dezinformaciju javnosti i da bi trebalo istražiti motive i razloge za to. Ona je izrazila svoju zabrinutost povodom ovog razvoja događaja.

Nakon akcije kosovske policije i hapšenja dvojice zvaničnika iz Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine, Hajdari je podržala istragu u vezi sa slučajem državnih rezervi. Međutim, istakla je da organi ministarstva ne bi smeli kompromitovati državnu bezbednost, s obzirom da su dokumenti koje je policija konfiskovala kao dokaz klasifikovani kao državna tajna.

Ministarka je takođe napomenula da kosovska policija nije predočila sertifikat o bezbednosti, dodajući da se državne rezerve smatraju tajnom u skladu sa zakonom. Te rezerve uključuju oružje i hranu, naglasila je.

„Specijalno tužilaštvo vodi istragu. Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine pozdravlja svaku istragu u vezi sa slučajem državnih rezervi, čak i ako se sve odvija u skladu sa zakonom. Kao ministarka, očekujem da istražni organi ne narušavaju državnu bezbednost, s obzirom na to da su dokumenti koje je policija zaplenila kao dokaz klasifikovani kao državna tajna. Policija, međutim, nije predočila potvrdu o bezbednosti“, naglasila je Hajdari.

Ministarka Hajdari je takođe istakla da Ministarstvo koje ona vodi podržava svaku istragu u vezi sa nabavkom državnih rezervi.

Podsjetimo, Kosovska policija je, po nalogu Specijalnog tužilaštva, danas uhapsila tri osobe pod sumnjom za zloupotrebu prilikom kupovine državnih rezervi. Hafiz Gara, direktor Odeljenja državnih rezervi, Irfan Lipovica, direktor Odeljenja za evropske integracije, i biznismen Ridvan Muharemi su uhapšeni zbog krivičnih dijela “zloupotreba službene dužnosti” i “pružanje pomoći u izvršenju krivičnog dela zloupotrebe službene dužnosti”.

(RTK)