Connect with us

Kosovo

KFOR spreman da interveniše ako bezbjednost bude ugrožena

Objavljeno

-

Posle sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Nakon sastanka sa Kurijem Stoltenberg je rekao da je neutralnost KFOR-a važna i da “Kosovo ima priliku da pokaže da je odgovoran akter u evroatlantskoj zajednici”.

Stoltenberg se kao domaćin sastanka zahvalio na prisustvu premijera Kurtija, pozdravljajući poboljšanje situacije u regionu.

„Ohrabrujemo sve strane da se odmaknu od huškačke retorike“, naglasio je Stoltenberg.

On je dalje dodao da je KFOR tu da održi mir i bezbednost.

„Prisustvo 4.000 vojnika u regionu dokazuje posvećenost NATO-a održavanju bezbednosti i mira tamo. Samo prisustvo NATO trupa pomaže u deeskalaciji situacije, ako je potrebno možemo povećati naše prisustvo u regionu, sprečiti bilo kakvu eskalaciju situacije i osigurati slobodu kretanja za sve. To je neophodan zadatak NATO-a“, rekao je, između ostalog, sekretar NATO-a Stoltenberg.

Kurti je istakao da građani Kosova ovih dana imaju razloga da budu na oprezu zbog “destruktivnog pristupa našeg severnog suseda prema Kosovu i regionu uopšte”.

“Na jednoj strani imamo policiju demokratske države Kosovo, a na drugoj nelegalne srpske strukture koje su se pretvorile u kriminalne bande”.

Kurti je zahvalio doprinosima NATO-u na Kosovu.

“Kosovo je pokazalo svoju privrženost bezbednosti ne samo u zemlji, već i u regionu. Potrebna nam je sva podrška EU i NATO-a. Znam da nije jednostavno, ali radimo predano da uradimo stvari koje su potrebne”, poručio je premijer Kosova.

(RSE, RTK)