Connect with us

Kosovo

Završen susret Kurtija i Vučića, nastavljeni odvojeni sastanci sa evropskim zvaničnicima

Objavljeno

-

U Briselu je završena prva runda takozvanog trilateralnog susreta premijera Kosova Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Evropske unije (EU) u okviru dijaloga na najvišem političkom nivou.

Kako Radio Slobodna Evropa saznaje, u toku su odvojeni bilateralni sastanci lidera Kosova i Srbije sa evropskom stranom, sa ciljem da se ponovo okupe kasnije u toku dana.

U zgradu EU gdje se održava dijalog ušao je i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar sa kojim su se Vučić i Kurti sastali dan ranije, 17. avgusta.

Podsjetimo, američka strana ne učestvuje dijalogu, ali Sjedinjene Države podržavaju napore EU u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Borell očekuje fleksibilnost lidera Kosova i Srbije

Prethodno je i visoki predstavnik EU Josep Borrell 18. avgusta održao odvojene sastanke sa premijerom Kosova i predsjednikom Srbije.

Borrell je poručio da je “vrijeme da se krene napred ka punoj normalizaciji odnosa” Srbije i Kosova i da očekuje da dvojica lidera budu fleksibilni da dođu do zajedničkog stava.

“Nedavne tenzije na sjeveru Kosova pokazale su još jednom da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni da da nađu zajednički jezik”, napisao je Borell uoči susreta.

Vučić je posle susreta sa Borellom na Instagramu napisao da počinju razgovori o “suštinskim problemima” na Kosovu i da se nada kakvom-takvom rešenju iako, kako je naveo, “u to uopšte ne veruje”.

Iz EU je ranije najavljeno da će na zajedničkom sastanku fokus biti na daljem putu u dijalogu i postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Tokom sastanka će biti riječi i o aktuelnim pitanjima, a cilj je spuštanje tenzija između dve strane, saopšteno je iz EU.

Ovo je prvi susret Kurtija i Vučića u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa nakon više od godinu dana, a u Brisel su pozvani nakon porasta tenzija na sjeveru Kosova 31. jula.

Tada su kosovski Srbi postavili barikade u znak nezadovoljstva zbog najave početka implementacije odluke Vlade Kosova o slobodi kretanja, odnosno o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije i o promjeni srpskih registarskih oznaka.

Barikade su uklonjene nakon što je Vlada odložila sprovođenje odluke za 1. septembar.

Kurti: Moguće odustajanje od dokumenata ako to uradi i Srbija

Kurti i Vučić su se uoči dijaloga, 17. avgusta u Briselu odvojeno sastali sa Miroslavom Lajčakom i izaslanikom Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Escobarom.

U izjavi za medije nakon sastanaka, Kurti nije isključio mogućnost da Vlada Kosova odustane od izdavanja privremenih dokumenta za srpske državljane ako se toga odrekne i zvanični Beograd.

“Moguće je da 1. septembra nećemo izdavati dokumenta jer će i Srbija odustati od izdavanja dokumenata na graničnim prijelazima sa Kosovom. Želimo odnose reciprociteta”, izjavio je Kurti.

Dodao je da je na sastanku sa Lajčakom i Escobarom razgovarano o “elementima okvira za sporazum o normalizaciji odnosa koji treba da se zasniva na međusobnom priznanju, kao i o aktuelnim pitanjima”.

Vučić je na svom Instagram profilu posle susreta napisao da je “u otvorenom razgovoru sa Lajčakom ponovio čvrsto opredeljenje Srbije da nastavi da čini sve u cilju očuvanja mira i stabilnosti regiona, kao i da se dijalogom dođe do kompromisnog rešenja, bez pritisaka i ultimatuma”.

“Naglasio sam da Srbija insistira na punom sprovođenju potpisanih i prihvaćenih sporazuma iz Brisela, jer smo mi sve svoje obaveze u potpunosti ispunili”, naveo je Vučić.

Posle susreta sa Escobarom, Vučić je rekao da će Srbija “nastaviti da ulaže maksimalne napore u cilju održanja mira celog regiona”.

Lajčak je rekao da želi da se dogovor postigne na sastanku 18. avgusta i da se izbegne napeta situacija od 31. jula.

Escobar je ponovio da SAD podržavaju dijalog uz posredovanje EU.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan je istakao da je na sastanku sa Kurtijem bilo reči i o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Prema njegovim riječima, Zajednica treba da se formira u skladu sa zakonima i ustavom Kosova.

Kosovo i Srbija imaju sporazum o Zajednici još 2013. godine, a 2015. godine o principima za njeno osnivanje.

Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da sporazum nije u potpunosti u skladu sa Ustavom.

Kurti i Vučić su se 17. avgusta u Briselu, u odvojenim susretima, sastali i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je tada rekao da je na Beogradu i Prištini da izbegnu eskalaciju situacije i da je misija NATO-a na Kosovu (KFOR) spremna da interveniše u slučaju destabilizacije situacije.

(Radio Slobodna Evropa)