Connect with us

Kosovo

Još jedna akcija inspekcije: Merena težina hljeba, kažnjene pekare

Objavljeno

-

Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine, tj. tržišna inspekcija, nastavila je sa proverama težine hljeba u pekarama, nakon pritužbi građana o mogućim zloupotrebama. Izrečene su četiri novčane kazne, potvrđeno je, piše portal KoSSev.

Kako su naveli u današnjem saopštenju iz ovog ministarstva, akcija je izvršena s ciljem zaštite potrošača.

„Prilikom inspekcija u različitim gradovima Kosova, tržišni inspektori su naišli na nepravilnosti u pogledu težine hljeba“, poručili su.

Navode da je kod pojedinih proizvoda nedostajala deklaracija, da su provereni navodi o prevarama u vezi sa težinom hljeba, te da su preduzete kaznene mjere u skladu sa važećim zakonima.

U saopštenju se precizira da je Tržišna inspekcija izrekla četiri novčane kazne.

Iz ministarstva su najavili da će, ukoliko utvrde nove nepravilnosti, biti izrečene kaznene mjere u skladu sa važećim zakonima.

Podsjetimo, inspektori iz tržišnog sektora sredinom ovog mjeseca izrekli su takođe novčanu kaznu, i to u iznosu od 1,000 evra tržnom centru u južnom dijelu Mitrovice zbog prodavanja hleba koji je bio lakši od naznačene težine.

Naime, hljeb čija je naznačena težina 450 grama, prodavao se po sniženoj cijeni od 0,35 centi, ali mjerenjem proizvoda utvrđeno je da je njegova stvarna težina bila između 357 grama i 368 grama.

Prehodno je kažnjena i pekara u Gnjilanu novčanom kaznom od hiljadu evra, takođe zbog smanjene gramaže hleba.

Kažnjavanje pekara usljedilo je nakon poskupljenja cijena goriva i osnovnih životnih namirnica, prije svega brašna i ulja.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply