Connect with us

Kosovo

Kurti: Protivimo se održavanju referenduma Srbije na Kosovu

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da se Vlada Kosova protivi održavanju referenduma, koji je Srbija najavila za 16. januar 2022. godine, na Kosovu zato što je to u suprotnosti sa zakonima i Ustavom.

“Znamo da Srbija namjerava da održi referendum na Kosovu 16. januara o svojim unutrašnjim stvarima, ali se Vlada Republike Kosovo ne slaže sa takvim ciljem, ne samo zato što je u suprotnosti sa zakonom i našim ustavom i zato što smatramo da je dosadašnja praksa koju su sprovodile prethodne vlade takođe bile kršenje zakona i našeg ustava“, rekao je Kurti.

Kako je Kurti naveo, Srbija namjerava da održi referendum “o unutrašnjim pitanjima”. On je dodao i da “Srbija nije mogla da izabere lošiji datum od 16. januara”.

“Imajte na umu da je 15. januara godišnjica masakra u Račku, što srpski zvaničnici kontinuirano negiraju sve do predsjednika našeg sjevernog susjeda, dok se 17. januara obilježava 40. godišnjica od ubistva Kadrija Zeke i braće Gervale, Jusufa i Bardoša, a istovremeno se navršava i četiri godine od ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića. Nisu mogli da izaberu lošiji datum za održavanje referenduma na Kosovu o svojim unutrašnjim pitanjima. Mi smo protiv”, poručio je Kurti.

(Kosovapress)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply