Connect with us

Kosovo

Kurti: Protivimo se održavanju referenduma Srbije na Kosovu

Published

on

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da se Vlada Kosova protivi održavanju referenduma, koji je Srbija najavila za 16. januar 2022. godine, na Kosovu zato što je to u suprotnosti sa zakonima i Ustavom.

“Znamo da Srbija namjerava da održi referendum na Kosovu 16. januara o svojim unutrašnjim stvarima, ali se Vlada Republike Kosovo ne slaže sa takvim ciljem, ne samo zato što je u suprotnosti sa zakonom i našim ustavom i zato što smatramo da je dosadašnja praksa koju su sprovodile prethodne vlade takođe bile kršenje zakona i našeg ustava“, rekao je Kurti.

Kako je Kurti naveo, Srbija namjerava da održi referendum “o unutrašnjim pitanjima”. On je dodao i da “Srbija nije mogla da izabere lošiji datum od 16. januara”.

“Imajte na umu da je 15. januara godišnjica masakra u Račku, što srpski zvaničnici kontinuirano negiraju sve do predsjednika našeg sjevernog susjeda, dok se 17. januara obilježava 40. godišnjica od ubistva Kadrija Zeke i braće Gervale, Jusufa i Bardoša, a istovremeno se navršava i četiri godine od ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića. Nisu mogli da izaberu lošiji datum za održavanje referenduma na Kosovu o svojim unutrašnjim pitanjima. Mi smo protiv”, poručio je Kurti.

(Kosovapress)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *