Connect with us

Kosovo

Od danas na snazi nove antikovid mjere

Objavljeno

-

Vlada je saopštila da se nove mjere uvode zbog sumnje na postojanje novog soja korona virusa iz Velike Britanije i Južne Afrike.

Građanima Kosova će naredne dvije nedjelje biti zabranjeno kretanje u periodu od 22.00 naveče do 5.00 sati ujutru, osim u hitnim slučajevima, odluka je Vlade Kosova doneta u cilju sprečavanja širena korona virusa.

Pored toga, ugostiteljskim objektima na Kosovu biće zabranjen rad od 7. do 18. aprila. Moći će da pružaju samo uslugu hrane i pića “za poneti”.

U istom periodu se zabranjuje i rad tržnih centara, dok će prodavnice i apoteke moći da rade.

Vlada je saopštila da se nove mjere uvode zbog sumnje na postojanje novog soja korona virusa iz Velike Britanije i Južne Afrike.

Kosovski Nacionalni institut za javno zdravlje testirao je 147 uzoraka od kojih je 97 odsto bilo pozitivno na britansku varijantu virusa, dok južnoafrička ipak nije registrovana.

Vlada Kosova je odlučila i da se od 12. do 18. aprila organizuje onlajn nastava za učenike nižih, srednjih i viših razreda u preduniverzitetskom obrazovanju, dok će se nastava na univerzitetima odvijati onlajn od 7. do 18. aprila.

Predškolske ustanove nastavljaju normalno sa radom uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Takođe, zabranjuje se okupljanje više od 10 osoba u zatvorenim prostorima.

Strani državljani koji na teritoriju Kosova ulaze iz visoko rizičnih zemalja moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata. U suprotnom, moraju da budu u samoizolaciji sedam dana.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje od 5. aprila, na Kosovu je registrovano još 512 novih slučajeva zaraze, dok je 11 osoba preminulo od posledica COVID-19. Od početka epidemije je registrovano ukupno 94.167 slučajeva korona virusa uz 1.926 smrtnih slučajeva.

Broj aktivnih slučajeva je 14.284.

Kosovo je 28. marta dobilo 24.000 vakcina protiv korona virusa kompanije Astra-Zeneka. To je bio prvi kontingent iz programa Svjetske zdravstvene organizacije COVAX, a očekuje se da će Kosovo iz tog programa ukupno dobiti 100.800 doza vakcina.

(RSE)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply