Connect with us

Kosovo

Izvoz kompanija sa Kosova se popeo na preko 700 miliona evra

Objavljeno

-

Po prvi put u historiji Kosova, izvoz proizvoda dostići će vrednost od preko 700 miliona evra. Ova cifra je za 65 odsto veća nego prošle godine. Do povećanja izvoza, smatraju ekonomisti, došlo je zbog poremećaja u lancu snabdevanja. Oni su u međuvremenu zatražili od Vlade da napravi plan intervencije za proizvodna preduzeća u slučaju da poskupi struja. Poremećaji na svjetskim tržištima istakli su kosovske proizvode.

Kosovo će prvi put u historiji premašiti cifru od 700 miliona evra robe koja je izvezena na tržišta Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Portparol carine Adriatik Staviljeci (Stavileci) rekao je da je izvoz porastao za 65 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„2020. godine, u periodu januar-novembar, Kosovo je izvezlo proizvode u vrednosti od 394 miliona evra, dok je sada, kada je u pitanju isti period, Kosovo izvezlo 651 milion evra, tako da je zabilježeno povećanje za 256 miliona evra u odnosu na prethodnu godinu, a procentualno oko 65 odsto“, rekao je Staviljeci.

Proizvodi koji se najviše izvoze na ova tržišta, pored proizvoda od čelika i gvožđa, su razni namještaj i bezalkoholna pića.

„Dobri su podaci o zemljama u kojima se vrši izvoz, pošto je izvoz Kosova više koncentrisan u zemljama regiona, dok su druge zemlje važne, pošto su kosovski izvoznici uspjeli da prodru na međunarodna tržišta i u Sjedinjene Države. U oba regiona imamo veoma veliki porast“, ​​rekao je on.

Razlozi za povećanje izvoza, prema riječima predsjednika Američke privredne komore Kosova, Arijana Zeke, su poremećaji u globalnim lancima snabdevanja, što je posledica pandemije koronavirusa.

„Došlo je do poremećaja u globalnim lancima snabdevanja, uglavnom kao rezultat pandemije, dok je u slučaju Kosova za neke proizvode koji su izveženi u ove dve godine iskorišćen poremećaj na globalnim tržištima, tačnije sa azijskim kontinentom, kao rezultat sukoba između SAD, EU i Kine“, rekao je Zeka.

Tokom 2019. godine izvoz u SAD iznosio je samo 3 miliona evra, dok je do novembra dostigao vrednost od 100 miliona evra. Prema Zekinim rečima, izvoz u ovu zemlju su u većoj vrednosti činili proizvodi.

„Govore o dušecima koji se izvoze i u SAD i EU. Takođe, industrija plastike se dosta razvila posljednjih godina. Evo nekih konkurentskih prednosti koje Kosovo ima, a koje proizvođači, bilo lokalni ili u partnerstvu sa stranim kompanijama, dobro koriste – to je jeftina ili pristupačna ljudska snaga i to je faktor koji čini najveće troškove proizvodnje“, rekao je on.

Ali ovo uvećanje bi moglo biti ugroženo ukoliko dođe do povećanja cijene energenata – kao posljedica krize sa kojom se Evropa suočava.

Zeka je zato zatražio od Vlade da sačini plan intervencije, kako preduzetnici ne bi izgubili svoju konkurentsku prednost i ovaj izvozni trend ne bi opao.

Tokom oktobra na Kosovu je ostvaren trgovinski deficit od 355,8 miliona evra, ili 33,3 odsto veći nego u oktobru prošle godine.

Prema podacima Agencije za statistiku, tokom oktobra 2021. godine izvezeno je 72,6 miliona evra, dok je uveženo 428,5 miliona evra robe. U međuvremenu, u oktobru 2020. trgovinski deficit je bio 267 miliona evra.

Izvoz Kosova u zemlje EU iznosio je 22,8 miliona evra, ili oko 31,4 odsto ukupnog izvoza, uz povećanje od 39,7 odsto. Glavni partneri za izvoz robe u EU bile su Njemačka (sa 9,4 odsto), Italija (sa 6,0 odsto), Holandija (sa 2,7 odsto) i druge zemlje.

Uvoz Kosova iz zemalja EU iznosio je oko 175,7 miliona evra ili 41,0 odsto ukupnog uvoza, uz povećanje od 34,6 odsto. Uvoz sa najvećim učešćem bio je iz Njemačke (11,7 odsto), Italije (6,1 odsto), Grčke (3,6 odsto), Slovenije (3,6 odsto) i dr.

U oktobru 2021. godine, izvoz Kosova u zemlje CEFTA iznosio je 24,1 milion evra, ili 33,2 odsto ukupnog izvoza, uz povećanje od 19,2 odsto. Glavni izvozni partneri iz zemalja CEFTA bili su Albanija (12,2 odsto), Sjeverna Makedonija (10,8 odsto), Srbija (5,1 odsto) i Crna Gora (4,0 odsto).

Uvoz iz zemalja CEFTA u istom periodu iznosio je 90,3 miliona evra ili 21,1 odsto ukupnog uvoza, uz povećanje od 31,5 odsto.

Zemlje sa najvećim učešćem u vezi sa uvozom bile su Srbija (7,3 odsto), Albanija (6,3 odsto) i Sjeverna Makedonija (5,6 odsto).

Izvoz Kosova u druge zemlje svijeta dostigao je cifru od 25,6 miliona evra ili 35,3 odsto.

Najznačajniji izvozni partneri iz ovih zemalja su SAD (20,3 odsto) i Švajcarska (8,4 odsto). Dok je uvoz Kosova iz drugih zemalja svijeta dostigao vrijednost od 162,3 miliona evra, odnosno 37,9 odsto.

Zemlje sa najvećim učešćem uvoza u ovoj grupi bile su Turska (12,0 odsto) i Kina (10,7 odsto).

(Koha, Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply