Connect with us

Kosovo

Završen prelazni period CBK-a, evro jedina valuta na Kosovu

Objavljeno

-

Od 12. maja 2024. evro je jedina valuta za transakcije na Kosovu. Završen je prelazni period Centralne banke Kosova. Od ponedjeljka, prema Uredbi, slede kaznene mjere za one koji koriste dinar. U međuvremenu, komercijalne banke koje posluju na Kosovu dobile su instrukcije da otvore nove filijale na sjeveru.

I ove nedjelje, kao i svakog običnog dana, građani srpske zajednice snabdevaju se prehrambenim proizvodima. Ali, od danas ne mogu da izvrše uplatu u srpskim dinarima.

„Od danas je jedina valuta za gotovinske transakcije na Kosovu evro, dok će protiv svih onih koji za transakcije koriste gotovinu sa drugim valutama biti preduzete mjere”.

Neki građani su već počeli da sprovode Uredbu.

„Prihvatamo dinare, ali ih pretvaramo u evre, ovo radimo u zamjenu… ovako živimo…“, izjavio je srpski građanin.

Za neke, ova odluka i dalje ostaje neprihvatljiva.

Predstavnici privrede u Gračanici ne žele da govore o ovom pitanju.

Ali, na jednoj od njih, na osnovu slika koje je dostavio RTK, vidi se da ne prihvataju druge valute osim evra. Sada se čak i podizanje novca sa bankomata poslovnih banaka vrši samo u evrima.

Za novu uredbu CBK-a o korišćenju drugih valuta osim evra, održano je šest sastanaka u Briselu između Kosova i Srbije, ali i dalje bez ikakvog dogovora.

1. februara stupila je na snagu nova Uredba Centralne banke Kosova koja predviđa evro kao jedinu valutu za plaćanje. Ali sprovođenje ove odluke je odloženo do 11. maja.

(RTK)