Connect with us

Kosovo

Ekonomisti: U posljednjih deset godina oko 350.000 radnika otišlo sa Kosova

Objavljeno

-

U posljednjih deset godina, oko 350.000 građana Kosova migriralo je na Zapad, što je, prema riječima ekonomista, teško pogodilo tržište rada, piše Koha.

Kosovo su takođe napustili viskoko kvalifikovani radnici. U Ljekarskoj komori kažu da je za deset godina više od 1.000 članova napustilo Kosovo.

Za četvrt vijeka, četvrtina stanovnika Kosova je migrirala u zapadne zemlje u potrazi za boljim životom. Samo u posljednjih deset godina više od 350.000 građana napustilo je Kosovo.

Upravo su mladi ljudi ti koji su dominirali u redovima ispred ambasada zemalja koji su omogućili davanje radnih viza, prije svega njemačkoj.

Ekonomista Visar Vokri kaže da je trend migracije kosovske radne snage počeo 2016. godine.

“Radi se o periodu od 2016. do 2022. godine, kada je oko 120.000 građana dobilo radne dozvole u Njemačkoj. Dakle, očekuje se da će se ovaj trend samo nastaviti, možda čak i povećati liberalizacijom viza jer su sada procedure pojednostavljene za svakoga ko ima na umu da potraži posao u zemljama Evropske unije. Ali još jednom naglašavam, Njemačka i dalje ostaje glavna destinacija”, rekao je Vokrri.

Ambasada Njemačke u Prištini je navela da je tokom 2023. godine izdala 56.194 šengenske vize za građane Kosova, kao i 18.087 nacionalnih viza, među kojima i radne vize. Podaci o izdatim vizama ove godine nisu objavljeni, međutim, na osnovu statistike Saveznog ministarstva spoljnih poslova Njemačke, Kosovo je 2022. godine bilo peto, nakon Indije, Turske, Srbije i BiH po broju nacionalnih viza.

Vokri navodi glavne faktore zbog kojih mladi napuštaju Kosovo.

„U slučaju Kosova smatram da je to kombinacija faktora, odnosno pokretačkih i stimulativnih faktora. Kažem stimulativnih jer Njemačka, koja je već preduzela ovaj korak i verovatno predvodi novi talas promena u Evropi, to i dalje naglašavam, jer verujem da će i druge zemlje iz Evropske unije neminovno slediti taj primjer”, naglasio je on.

(Koha ditore, Kosovo online)