Connect with us

Kosovo

Kastrati: Do sada registrovano 1.420.148 građana

Objavljeno

-

Popis stanovništva na Kosovu traje već šest nedJelja, a do sada je u ovom procesu registrovano 1.420.148 građana, saopštio je direktor Agencije za statistiku Kosova Avni Kastrati, prenosi Gazeta Ekspres.

Kastrati je na konferenciji za medije rekao da se očekuje da će popis stanovništva biti završen u predviđenom roku, do 17. maja.

Ističe da prikupljanje podataka protiče u najboljem redu, osim što su neke opštine tražile odlaganje roka za registraciju.

“Neke opštine su zatražile odlaganje popisa, statistički nema razloga da se to odobri. Uglavnom, ljudi su se aktivno odazivali na popis, postoji neka vrsta bojazni kod građana ukoliko ne budu registrovani. Pozivam popisivače da još jednom obiđu, posebno prazne stanove, da niko ne ostane neregistrovan”, rekao je Kastrati.

Kastrati je rekao da su u nekim opštinama otvorene kancelarije u koje građani mogu da odu i da se registruju.

Što se tiče popisa na sjeveru Kosova, Kastrati je rekao da građani i dalje oklevaju, ali se očekuje da će registracija biti nastavljena ovih dana.

“Upis teče po planu, od juče do danas značajan broj je upisan. Sve zajednice na sjeveru učestvuju, ima oklevanja, ali očekujemo da se građani registruju i ovih dana”, kazao je Kastrati.

(Gazeta ekspres, Kosovo online)