Connect with us

Kosovo

Duda Balje: Precizirati da li je marama dio školske uniforme

Objavljeno

-

Ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Arberie Nagavci razgovarala je danas sa članovima Komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica i predstavke, a neke od tema razgovora su bile i prava djevojčica da idu u školu sa maramom, kao i pitanje slepih osoba i njihovom uključivanju u škole, prenosi Ekonomija Online.

Predsejdnica Komisije Duda Balje je rekla da je problem u tome što ne postoji zakon koji zabranjuje ili dozvoljava djevojčicama da dolaze sa maramom u školi, već se o tome odlučuje u školama kako ko želi.

Balje je zatražila da se ovim djevojčicama dozvoli pohađanje nastave i to bi, prema njenim riječima, trebalo da bude precizirano u administrativnom uputstvu.

“Moramo da razgovaramo o tome da li je marama dio školske uniforme. Želimo da to preciziramo u zakonu kako nijedna učenica ne bi imala problema”, rekla je Balje.

Poslanica PDK Ariana Musliu Shoshi kaže da je lično dobijala žalbe od nekih djevojčica kojima nije bilo dozvoljeno da pohađaju nastavu.

“Koliko slučajeva imate i na kojim nivoima je tražila, da li ćete dozvoliti vjerske predmete u javnim školama?“, pitala je Musliu Shoshi.

Ministarka Arberie Nagavci je rekla da je problem o kome razgovaraju dobro definisan Ustavom i njegovim članovima.

“Za nas je važno da svako dijete pravilno pohađa školu. Važno nam je da stvorimo bezbjedno okruženje u kojem se sva djeca osjećaju ravnopravno. Na ovaj način se preporučuje nošenje uniforme. Nemamo zvanične informacije da je bilo kom djetetu uskraćeno pravo na obrazovanje”, zaključila je Nagavci.

Kosovo je 2010. godine usvojilo uredbu kojom zabranjuje pohađanje nastave u javnim i osnovnim školama onima koji ističu vjerska obilježja.

(Info-ks, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply