Connect with us

Kosovo

Civilni sektor Bošnjaka Kosova: Ne prihvatamo za predstavnike one koji su izabrani mimo volje bošnjačkog naroda

Objavljeno

-

Napadi na izbornu volju građana će obesmisliti proces izbora i dodatno otežati opstanak nevećinskih zajednica u institucijama, jer izborni rezultati ne odražavaju izbornu volju bošnjačke i nekoliko drugih zajednica. Ograđujemo se i nećemo prihvatiti za naše predstavnike one političare koji su izabrani mimo volje bošnjačkog naroda Kosova, odnosno izabrani glasovima drugih zajednica, stoji u saopštenju predstavnika 49 nevladinih organizacija iz bošnjačke zajednice.

Mi, predstavnici nevladinih organizacija / civilnog društva Bošnjaka Kosova (ispod navedeni), sa velikom zabrinutošću pratimo posljednja dešavanja oko prijevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu na kojima se pokušava uzurpacija garantiranih mjesta za Bošnjake i ostale nevećinske zajednice u sazivu Skupštine Kosova.

Ignorisanje volje građana nevećinskih zajednica i uzurpacija vlasti od strane brojnijih zajednica i političkih pokreta stvorit će opasan presedan u kosovskoj demokratskoj praksi i biti indikator mnogo većih problema u procesima konstituisanja vlasti u Republici Kosovo.

Pripadnici nevećinskih zajednica uživaju posebna prava koja su određena Ustavom Republike Kosovo, a u skladu sa tim garantirana mjesta u Skupštini Kosova su decidno definisana za predstavnike koji svoj legitimitet crpe glasovima u svojoj zajednici. Pokušaj uzurpacije bošnjačkih mjesta u Skupštini Kosova glasovima iz drugih zajednica je flagrantan čin kršenja ustavnih odredbi i prava jednog nevećinskog naroda na izbor svojih predstavnika koji će štititi njihove interese.

Primitivni vid politike koji se pokušava instalirati je neprihvatljiv i ima za cilj svođenje pod kontrolu nevećinske zajednice radi dobijanja političke moći unutar saziva Skupštine i većeg uticaja na proces konstituisanja vlasti na Kosovu.

Bošnjačke političke partije su na ovim izborima, prema preliminarnim rezultatima, dobile sedam hiljada glasova više u poređenju sa prethodnim parlamentarnim izborima. Jedna lista koja se borila za garantirano mjesto za Bošnjake najveći broj glasova dobila je u sredinama u kojima po popisu uopće nema Bošnjaka, ili ih ima vrlo malo u poređenju sa dobijenim glasovima. Brojčana nadmoć jedne zajednice ne smije biti korišćena za deformisanje izborne volje građana jedne zajednice.

Ovakvi napadi na izbornu volju građana će obesmisliti proces izbora i dodatno otežati opstanak nevećinskih zajednica u institucijama Republike Kosovo, jer preliminarni rezultati Centralne Izborne Komisije ne odražavaju izbornu volju bošnjačke i nekoliko drugih zajednica.

Mi se ograđujemo i nećemo prihvatiti za naše predstavnike one političare koji su izabrani mimo volje bošnjačkog naroda Kosova, odnosno izabrani glasovima drugih zajednica.

Zato

POZIVAMO:

Sve nadležne institucije da se ozbiljno pozabave ovim neustavnim fenomenom i ponište nelegalne mandate jer su u suprotnosti sa garancijama sadržanim u Ustavu Kosova.

Pozivamo strane ambasade i diplomatske predstavnike na Kosovu da se priključe u rješavanju ovog problema jer nitko nema pravo da brutalno prekraja izbornu volju građana nevećinskih zajednica.

Pozivamo političke predstavnike nevećinskih zajednica na zajedničku i sinhronizovanu borbu protiv uzurpacije garantiranih mjesta jer je ova situacija uzročno-posljedično povezana sa lošim vođenjem politike na svim nivoima u prethodnom periodu.

Tražimo od budućeg premijera da što prije pronađe novi model i mehanizme zaštite nevećinskih zajednica od ovakvih nasrtaja na garantirana mjesta i krhke demokratske institucije Republike Kosovo.

NATURAL FRESH
NVO SOFRA
UDRUŽENJE ZA KULTURU PLEJADA
NVO EQUALITY
NVO VIJEĆE KONGRESA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA – VKBIK
BOŠNJAK INFO-KS
UDRUŽENJE ZA KULTURU PLEJADA
UDRUŽENJE MLADIH RELAX
BOŠNJAČKI INTELEKTUALNI KRUG
UDRUŽENJE BOŠNJAKA – OAZA
FORUM MLADIH BOŠNJAKA KOSOVA – FMBK
UVM AGRO – RED – GOLD
NVO MEMLEĆET
UDRUŽENJE MLADIH LOKVICA
NVO – BEHAR
BOŠNJAČKA ZAJEDNICA KULTURE – PREPOROD
EDUKATOR PLUS – CENTAR DRUŠTVENOG AKTIVIZMA
UDRUŽENJE ARONIJA ŽUPA
EKOS SANI
WAKE UP WOMAN
VISION SPRING
NVO RK – CLICK
OMLADINSKO UDRUŽENJE ZA RAZVOJ ZAJEDNICA ŽUPA
NVO STUDENT HOUSE
CIM OUR VISION
UDRUŽENJE KOSOVSKIH BOŠNJAKA – UKBST
BKUD PODGORSKI BISERI
ŠAHOVSKI KLUB ŽUPA
UDRUŽENJE MLADIH BRASSICA
NVO CENTAR ZA INTEGRACIJU MLADIH – UNION
BOŠNJAČKI SAVJET KOSOVA – BSK
NVO BOLJA PERSPEKTIVA
BOŠNJAČKO OMLADINSKI KLUB
AKADEMIJA ZA LIDERSTVO DEMOKRATIZACIJU I INTEGRACIJU – ALDI
NVO SAVEZ BOŠNJAKA KOSOVA
NVO PENNA
BOLJA BUDUĆNOST FONDACIJA – PRIZREN
NVO ŽUPSKA MALINA
KATEDRA SLOBODNOG UMA
NVO DEZENA
NVO H.O. GRNCARE
EKONOMSKI PROSPERITET REGIONA
KLUB MLADIH FARMERA PODGOR
INSTITUT ZA DRUŠTVENE AKTIVNOSTI IFSA
KULTURNO UMETNIČKO DRUŠTVO – MERAK
KUD – MLADI TALENTI
NEVLADINA ORGANIZACIJA ALLEGRIA
RADIO GORA
NVO LEJLA