Connect with us

Kosovo

Da li predstavnici Bošnjaka Kosova šutnjom podržavaju izraelske zločine, ili se možda…

Objavljeno

-

Pred zločinima Izraela ne zatvaraju oči samo Sjedinjene Američke Države i svijet, zločine koje Izrael čini ovih dana nad palestinskim narodom ne osuđuju ni bošnjački predstavanici na Kosovu.

Ovih dana dok gledamo slike ubijene palestinske djece i žena, osude političara na Kosovu gotovo ne postoje. Premijer i predsjednica se nisu oglasili niti zauzeli svoj stav.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kosova navodi se da Izrael ima pravo da štiti svoju teritoriju.

“Kao i svaka država, Izrael ima pravo i obavezu da zaštiti svoj narod protiv 2.000 raketa koje je na civile ispalio Hamas, koji u svom ratu drži kao taoce palestinske civile“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

U petak su u Prištini održani protesti protiv izraelskih napada na Gazu, a proteste je jedino podržao i učestvovao na njima Eman Rahmani poslanik Samoopredjeljenja. Nijedan bošnjački predstavnik nije učestvovao na protestima.

Od bošnjačkih predstavnika svoj stav jedino je javno iznijela Duda Balje. Ona je na faceboku napisala da smo već nekoliko dana svjedoci užasnih scena koje tresu svijet u odnosima Izraela i Palestine. Da svaka žrtva mnogo boli, boli nepravda, odnos jačeg prema slabijim, sva ta smrt bez obzira na vjeru i boju kože. Balje na kraju kaže da ne navija za nikoga izuzev za put mira i tolerancije i da njena dova ide za palestinski narod.

Osuda nije stigla ni od predsjednika Koalicije Vakat, Rasima Demirija, koji inače često slijedi Erdoganove stavove.

Zamjenica premijera i predsjednica NDS-a, Emilija Redžepi takođe se nije oglasila.

Dok bošnjački predstavnici šute, Bošnjaci Kosova daju punu podršku palestinskom narodu i osuđuju zločine i prekomjernu upotrebu sile Izraela.

Kada su Ibrahima a.s. bacili na vatru, izmedu ostalog spominje se i mrav koji je nosio vodu na jednom listu, na kojem je mogla stati samo kap vode. Tada ga gavran upita “kuda si ti krenuo sa tim”, a mrav mu odgovori “krenuo sam da gasim vatru!” A gavran se nasmija pa reče: “Pa sa tim je ne možeš ugasiti”. A mrav mu ponosno odgovori:”Ja samo hoću da se zna na čijoj sam strani.”

Da je stav Vlade Kosova po pitanju Palestine i Izraela kojim slučajem drugačiji, odnosno da jasno osuđuje izraelske zločine, vjerovatno bi i stav bošnjačkih predstavnika bio drugačiji. Ova posljednja dešavanja idu u prilog tvrdnjama da bošnjački predstavanici nemaju svoj stav i da su njihovi stavovi samo odraz stavova većinske zajednice, kako po pitanju spoljne tako i po pitanju unutrašnje politike.

Izraelske snage od 10. maja izvode žestoke napade na blokirani Pojas Gaze. Do sada je u tim napadima ubijeno najmanje 145 Palestinaca, među kojima 41 djete i 23 žene. Ranjeno je preko hiljadu osoba.

Palestinske grupe su izraelskim snagama sigurnosti dale rok da se do 18 sati 10. maja povuku iz kvarta Sheikh Jarraha i kompleksa Al-Akse. Izraelske snage se nisu povukle i nastavile su napade na vjernike, a palestinske grupe su počele raketama gađati Izrael.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply