Connect with us

Kosovo

Bisljimi: Neprihvatljivo je postavljanje novih uslova za liberalizaciju viza

Objavljeno

-

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bisljimi rekao je da se u pismu koje je iz Francuske upućeno specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku nalazi veza između vizne liberalizacije i dijaloga, prenosi Gazeta ekspres.

“Znam da je u maju ove godine jedan ministar iz Francuske poslao pismo Briselu, gde je gospodin Lajčak eksplicitno upitan da li postoji neka pozicija kroz koju bi dijalog trebalo da bude vezan za vize ili vize sa dijalogom“, naveo je Bisljimi.

Bisljimi je rekao da je Lajčakov odgovor bio da ako treba da postoji neka veza, onda vize pomažu dijalogu.

“Video sam i zahtjev i odgovor gospodina Lajčaka, koji kaže da ako postoji neka veza, onda će vize pomoći dijalogu. Drugim rečima, preporuka je bila veoma snažna, da se Kosovu što pre ponudi vizna liberalizacija, jer bi to pozitivno uticalo u dijalogu. Što se tiče viza, Lajčak je izneo ne samo svoj stav, već i stav EU da je Kosovo ispunilo sve kriterijume, da je Kosovo trebalo da ima viznu liberalizaciju”, rekao je Bisljimi.

Bisljimi je rekao da je povezivanje sa novim sistemom bezbednosti u Evropi (ETIAS) , neprihvatljiva situacija.

“Sa naše tačke gledišta, veza sa ETIAS predstavlja novi uslov, kriterijum. Stoga smatramo da je to neprihvatljivo. Čak je i zahtjev za harmonizacijom viznog sistema svojevrsni kriterijum. Svaka promena, svaki novi zahtjev koji prevazilazi 95 kriterijuma koje je Kosovo ispunilo, predstavlja novi kriterijum i mislim da je to stav mnogih zemalja članica EU, a možda i samih predstavnika Evropske komisije”, naveo je Bisljimi .

Inače, na zatvorenom sastanku, održanom juče u Savjetu Evropske unije, predloženo je da se proces liberalizacije viza za Kosovo poveže sa operacionalizacijom sistema bezbjednosti u Evropi, ETIAS.

Radio Sllobodna evropa je izvestio da su predlog dali francuski zvaničnici, a podržale su ga još najmanje četiri zemlje: Švedska, Belgija, Holandija i Španija.

(Reporteri, Kosovo online)