Connect with us

Kosovo

Apelacioni sud potvrdio optužnicu protiv bivše ministarke Durate Hodže

Objavljeno

-

Apelacioni sud potvrdio je optužnicu protiv bivše ministarke za evropske integracije Durate Hodže kojoj se stavlja na teret da je zloupotrebila službeni položaj ministra, kao i optužnicu protiv još trojice optuženih Ekrema Tahirija, Fitima Mustafe i Gezima Dušija, prenosi Reporteri.

Mustafa i Duši optuženi su za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, a Tahiri za pomaganje u izvršenju krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Kako je saopšteno žalbe branilaca Mustafe, Hodže, Dušija i Tahirija odbačene su kao neosnovane. Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud bio u pravu kada je odbio zahteve odbrane okrivljenih da odbaci optužnicu i odbaci dokaze kao neosnovane.

Inače, na prvom ročištu održanom 1. juna 2022. godine, optuženi Hodža, Tahiri, Mustafa i Duši izjasnili su se da nisu krivi.

Specijalno tužilaštvo Kosova u optužnici protiv bivše ministarke Hodže tvrdi da je zloupotrebila službeni položaj ministra. Sumnja se da je Hodža potpisala ugovor o uslugama javnog informisanja sa ciljem informisanja građana o procesu liberalizacije viznog režima i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali da je suprotno zakonu, to iskoristila za svoju promociju u izbornoj kampanji na parlamentarnim izborima 2019. godine.

(Reporteri, Kosovo online)