Connect with us

Kosovo

Alil Demiri, uhapšen po potjernici S. Makedonije, pušten na slobodu

Objavljeno

-

Alil Demiri, kojeg je juče uhapsila kosovska policija po potjernici Sjeverne Makedonije, pušten je na slobodu.

Njegovo oslobađanje je potvrdio advokat Besnik Beriša.

“Nakon izvođenja dokaza odbrane i razjašnjavajućih argumenata iznetih na ročištu na kojem je upućen zahtjev Tužilaštva za određivanje mjere pritvora, tužilac koji je zastupao predlog odustao je od zahtjeva”, rekao je on.

Beriša je rekao da je Demirijevo pritvaranje i hapšenje izvršeno protivzakonito i da predstavlja kršenje njegovih zakonskih i ustavnih prava.

“Alil Demiri je uhapšen i pritvoren protivpravno, na osnovu Interpolovog naloga za slučaj koji je već vodio naš sud. Kosovski sud je u obe instance već odlučio i odbio zahtjev vlasti za njegovo izručenje. On ne može biti izručen Sjevernoj Makedoniji i uvjeren sam da će se sutra vratiti porodici i prijateljima“, rekao je Beriša.

Za Demirijem se tragalo na osnovu naredbe Osnovnog suda Skoplje 1, zbog izvršenja krivičnog djela “terorizam” iz člana 394. Krivičnog zakonika u vezi sa petostrukim ubistvom kod Smilkovskog jezera.

Na obali Smilkovskog jezera u blizini Skoplja, 12. aprila 2012. godine ubijeni su Kire Tričkovski, Filip Slavkovski, Cvetančo Ačkovski, Aleksandar Nakjevski, uzrasta između 18 i 21 godine, te četrdesetpetogodišnji ribar Borče Stefanovski.

Za ovo ubistvo, na doživotnu kaznu zatvora u februaru 2021. godine osuđeni su Alil Demiri i braća Agim i Afrim Ismailović.

Fejzi Aziri je osuđen na 15 godina zatvora, dok je Haki Aziri osuđen na devet godina. Jedan od petorice optuženih, Sami Ljuta, oslobođen je optužbi.

Dvojica osuđenih na doživotni zatvor, Alil Demiri i Afrim Ismailović, godinama su u bjekstvu.

Osim što su ubistva izazvala etničke tenzije i proteste u Sjevernoj Makedoniji između albanske i makedonske zajednice, slučaj je pratilo mnogo spekulacija i političkih zloupotreba u periodu promjene vlasti u Sjevernoj Makedoniji.