Connect with us

Kosovo

Zijade: Sudbina nestalih lica bi trebalo da bude rešena u duhu pomirenja

Objavljeno

-

Specijalna predstavnica Generalnog sekretara i šefica UNMIK-a Karolin Zijade, poziva na obnavljanje napora i posvećenosti u rešavanju sudbine žrtava prisilnih nestanaka. Ona poziva vlasti da se prioritetno pozabave pitanjem nestalih osoba kako bi se olakšale patnje porodica.

“Pozivam nadležne organe da, u dobroj mjeri, preduzmu sve neophodne mjere za primenu Deklaracije o nestalim licima usaglašene u maju u okviru dijaloga uz posredovanje EU”, navela je u saopštenju povodom obilježavanja Međunarodnog dana žrtava prisilnih nestanaka.

“Rešavanje sudbine nestalih lica može da doprinese širem procesu izgradnje poverenja, pomirenja i održavanju mira. Nedostatak napretka može da naruši tekući dijalog između Prištine i Beograda”.

Zijade je takođe podsjetila na nedavnu posjetu i ključne zaključke Specijalnog izvjestioca Ujedinjenih nacija za promovisanje istine, pravde, reparacije i garancija neponavljanja Fabijana Salviolija, koji je tada utvrdio da je politizacija potrage za nestalim licima prouzrokovala neizmernu frustraciju u civilnom društvu i porodicama nestalih.

“Sudbina nestalih lica bi trebalo da bude rešena u duhu pomirenja, izgradnje povjerenja i poštovanja ljudskih prava, a ne politizovana”, navela je šefica UNMIK-a Karolin Zijade.

UNMIK će nastaviti da se zalaže za obnovu saradnje i za pristup ovom pitanju koji je usmeren na žrtve i utemeljen na ljudskim pravima, u bliskoj saradnji sa porodicama i svim relevantnim akterima, navodi se u saopštenju Misije UN-a na Kosovu.

Prema podacima Međunarodnog crvenog krsta, 6.065 lica je nestalo tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine. Trenutno ima 1.617 otvorenih slučajeva nestalih lica, od čega 1.355 muškaraca i 262 žene.

(RTK)