Connect with us

Kosovo

Lajčak: Sljedeći sastanak glavnih pregovarača u septembru

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je da predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o sljedećem sastanku na visokom nivou, koji bi trebalo da se, kako je istako, održi u septembru u Briselu.

“Imali smo suštinske razgovore o naporima da se smanje tenzije i održe novi lokalni izbori na sjeveru Kosova, kao i o primeni svih sporazuma iz dijaloga”, napisao je Lajčak na Plarformi X.

Vučić je u utorak rekao da je prihvatio datum za novi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine, ali da kosovski premijer Aljbin Kurti „ima važnija posla“.

Lajčak je došao u Beograd u sklopu priprema za predstojeći sastanak na visokom nivou u briselskom dijalogu. Prethodno je, u ponedjeljak, razgovarao sa premijerom Kosova Ajbinom Kurtijem na marginama Bledskog strateškog foruma.

Posle sastanka sa Kurtijem, Lajčak je napisao da su glavna tema razgovora bile pripreme sljedećeg sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga u septembru, sa fokusom na normalizaciju odnosa i na sprovođenje objave EU od 3. juna“, napisao je Lajčak na društvenoj mreži Iks.