Connect with us

Kosovo

Zbog ptičijeg gripa uklonjena živina na deset farmi

Objavljeno

-

Portparol Agencije za hranu i veterinu Kosova Ljamir Tači izjavio je da je zbog prisustva ptičjeg gripa na Kosovu uništena živina sa deset farmi, prenosi RTK.

Na Kosovu je prije više nedjelja potvrđeno prisustvo ptičijeg gripa H5N8, a testirani uzorci u laboratoriji za hranu i veterinu otkrili su prisustvo ptičijeg gripa virusa tipa A, podtipa H5N8.

Tači je naveo da je do sada uništena živina sa deset farmi u kojima je utvrđeno prisustvo ptičjeg gripa.

“Do sada je uništeno oko 10 farmi, uglavnom farmi domaćinstava na kojima je, nakon uzimanja uzoraka, utvrđen pozitivan test na ptičiji grip H5N8”, rekao je Tači.

Tači je ukazao na to da su slučajevi ptičijeg gripa potvrđeni u većini kosovskih opština, uključujući Prizren, Orahovac, Srbicu, Mitrovicu, Mališevo i nekoliko drugih opština.

Dodao je da su inspektori na terenu i da pronalaze farme na kojima se obavljaju usluge, uključujući odlaganje mrtvih ptica. Stručnjaci rade pod nadzorom službenih veterinara, uz poštovanje biosigurnosnih mera.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, grip H5N8 je podtip virusa gripa A inače zvanog ptičiji grip, koji je smrtonosan za divlje ptice i živinu i obično ne zaražava ljude.

(RTK, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply