Connect with us

Kosovo

Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke Kosova u SAD

Objavljeno

-

Vljora Čitaku (Vlora Çitaku) zvanično je završila svoj mandat na poziciji ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštilo je danas kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ambasadorka Kosova u Vašingtonu Vljora Čitaku uspješno je završila svoj mandat. Želeli bismo da izrazimo iskrenu zahvalnost na izuzetnom predstavljanju Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama. Želimo ti uspeh i prosperitet u narednim angažmanima ambasadorka“, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Potom se oglasila i sama Čitaku koja je poručila da joj je bila čast da obavlja funkciju ambasadora Kosova u SAD.

Da se Čitaku završava mandat, te da bi trebalo da se vrati na Kosovo zna se još od oktobra mjeseca prošle godine.

„Posle više od pet godina u Vašingtonu došlo je vrijeme da se vratim kući. SAD hvala vam što ste me primili, Kosovo, evo me dolazim“, poručila je Čitaku tada, ali se, međutim, nije vratila na Kosovo.

Mediji su neposredno prije toga nezvanično javili da se Čitaku vraća nakon što je uputila zahtjev tadašnjem kosovskom predsjedniku, Hašimu Tačiju da napusti dužnost ambasadora.

Međutim, njeno razriješenje, kao i razriješenje još šest drugih ambasadora, predložio je nekadašnji ministar spoljnih poslova Gljauk (Glauk) Konjufca, još marta mjeseca prošle godine – u vrijeme kada je kosovskom vladom upravljao Kurti.

Čitaku je tada najavila da će se povući sa mjesta ambasadora u SAD i poštovati zahtjev kosovske vlade, iako, kako je rekla, samo predsjednik Kosova ima pravo da imenuje i razriješava ambasadore.

Podsjetimo, Čitaku se neposredno prije ovakvog predloga Konjufce našla usred skandala zajedno sa kosovskim predsjednikom, Hašimom Tačijem, koji je, pozivajući se na nju, objavio vijest da je Jamajka priznala Kosovo, što je odmah zatim ministarka spoljnih poslova ove države demantovala.

Završetak njenog mandata pratile su i spekulacije o mogućoj kanidaturi ispred PDK za novu predsjednicu Kosova.

(Kossev)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply