Connect with us

Kosovo

Zbog protivljenja LGBT zahtjevima, nekoliko organizacija traži hitno razrješenje Dude Balje sa mjesta predsjednice Komisije za ljudska prava

Objavljeno

-

Nekoliko organizacija obratilo se javnim pismom predsjedniku Skupštine Kosova Glauku Konjufci u kojem traže hitno razrešenje Dude Balje sa mjesta predsednice Komisije za ljudska prava.

U javnom pismu objavljenom na Fejzbuku, CEL Kosovo navodi da se ne može dozvoliti osobi sa “diskriminatorskim stavovima” da vodi tako važnu instituciju za zaštitu osnovnih ljudskih prava na Kosovu.

„Ovom prilikom tražimo hitno razrješenje Dude Balje sa mjesta predsjedavajuće Komisije za ljudska prava. Ne možemo dozvoliti da osoba sa diskriminatorskim stavovima vodi tako važnu instituciju za zaštitu osnovnih ljudskih prava na Kosovu. Istovremeno, zahtjevamo razrješenje Labinote Demi Murtezi iz ove komisije zbog njenog klevetničkog i mrziteljskog jezika prema LGBT osobama“, napisali su u javnom pismu upućenom Konjufici.

“Zahtjevamo da Skupština Republike Kosovo odmah reaguje i preduzme mjere da garantuje da javne funkcije zauzimaju lica koja poštuju i promovišu ljudska prava bez razlike za sve definisane Ustavom Kosova“, navodi se u pismu.

Duda Balje ne podržava LGBT zajednicu i glasala je protiv Građanskog zakonika koji dozvoljava istopolne brakove. Balje ističe da ne može da radi protiv vjere kojoj pripada, principa u kojima živi i protiv porodičnih vrijednosti uz koje je odrasla, i da takvi zakoni ne pripadaju kulturi i tradiciji u kojoj smo živjeli i živimo.