Connect with us

Kosovo

Preko 100.000 evra iz kosovskog budžeta za plate 10 srpskih poslanika; Konjufca o izradi etičkog kodeksa

Objavljeno

-

Deset srpskih poslanika u Skupštini Kosova ispred Srpske liste učestvuje na sjednicama samo kako bi nastavili svoj mandat. Ovi poslanici su za plate samo za šest mjeseci koštali kosovski budžet preko 100.000 evra. Međutim, u izjavi medijima, predsjednik Skupštine, Gljauk Konjufca, posle akcije Srpske liste, najavljuje da će Skupština sačiniti etički kodeks.

U Skupštini Kosova je deset poslanika iz srpske zajednice. Njih devet su poslanici Srpske liste, dok je deseti iz Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak.

Na poslednjoj sednici su išli u Skupštinu. Potpisali su se i otišli. Oni to rade već nekoliko meseci, samo da ne bi izgubili mandate.

Kako prenosi RTKlive, njihovo prisustvo bez rada, koštalo je „budžet Kosova“ za šest mjeseci preko 100 hiljada evra.

Mjesečna plata poslanika prošle godine iznosila je 1.722 evra, a od januara ove godine sa povećanjem koeficijenta plate sa 105 na 110, poslanik prima bruto zaradu od 1.804 evra mjesečno.

Skupština Kosova sačinjava Etički kodeks za ponašanje poslanika ovog parlamenta
Predsjednik Skupštine Kosova, Gljauk Konjifca (Glauk Konjufca), rekao je da je ovakvo ponašanje Srpske liste neodgovorno i da ga kontinuirano pokazuju u Skupštini.

„Da bismo ih pozvali na odgovornost, izrađujemo etički kodeks jer je Pravilnik Skupštine zaista zasnovan na Ustavu i Ustav je dosta liberalan što se poslanika tiče i ne možete poslaniku da oduzmete mandat. Međutim, etički kodeks koji sastavljamo je zato što je Skupština Kosova bila jedan od retkih parlamenata u Evropi koji nema etički kodeks. U etičkom kodeksu su predviđene neke oštrije mjere prema svim poslanicima koji ne obavljaju odgovorno svoj mandat po izboru naroda”, rekao je Konjufca, prenosi RTKlive.

Iz Demokratskog instituta Kosova smatraju da odsustvo srpskih poslanika na plenarnim sjednicama dovodi do toga da skupština gubi odgovarajući legitimitet.

„To je veoma problematično jer čak i u zakonodavnom procesu njihovo neučešće stvara nepremostive prepreke. Donošenje nacrta zakona ili zakonodavnih inicijativa koje takođe zahtjevaju odobrenje većine od strane zajednica postaje nemoguće u okolnostima njihovog odsustva“, rekao je Arber Tači, istraživač u KDI.

U ovom slučaju pred Skupštinom se postavljaju dva pitanja: Kako treba tretirati mandat poslanika, da li koncept punog učešća koji propis opisuje i da li je ispunjen u slučajevima kada poslanici bojkotuju i učestvuju u tom minimalnom broju samo da zadrže mandate.

„Po mom mišljenju, ovakav pristup ne zadovoljava puno učešće koje zahteva propis, pa se organi skupštine, posebno oni koji se bave ocjenom zakonitosti postupaka, suočavaju sa ovim pitanjem i najadekvatnijim odgovorom koji treba da daju. Praksa je da poslanici Srpske liste ne ispunjavaju uslove propisane i Ustavom i propisima. Stoga, možda u narednim periodima nećemo naići na bojkote, a podjednako bi takvo tumačenje uredbe i situacije podstaklo učešće ovih poslanika u budućnosti“, rekao je Arber Tači, istraživač u KDI.

Tokom protekle godine, poslanici iz srpske zajednice viđeni su samo dva puta na plenarnim sjednicama.

(RTK)